Sanader napustio Hrvatsku: Nisam svjedok MOL-a, nego istine

Vijesti 15. tra 201606:57 > 07:02
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, svjedok je MOL-a u arbitražnom postupku koji se vodi između države i mađarske naftne kompanije u slučaju Ina. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković poručila je kako nije išao u London na poziv stranaka u postupku nego je išao na poziv suda.

Sanader je u Londonu u kojem se održava ročište na kojem će biti riječi i o izmjenama dioničarskog ugovora te o spornom ugovoru o plinskom poslovanju. Tim se naime ugovorom država obvezala otkupljivati plin po fiksnoj cijeni što bi izazvalo veću štetu, piše Večernji list.

”Nisam svjedok MOL-a, nego istine. Pozvao me predsjednik Arbitražnog suda, a arbitraža se vodi na prijedlog vlade Zorana Milanovića. Optužili su mene da sam primio mito, i MOL da je meni dao mito. To nije točno i nije dokazano na hrvatskom sudu. Milanović i njegova Vlada su podizanjem tužbe prije nego što je proces gotov poručili Vrhovnom sudu da ukoliko prihvate našu žalbu da su izdajnici. Drugo, mita nije bilo. To tvrdim danas, tvrdio sam jučer i tvrdit ću sutra”, izjavio je Ivo Sanader za Dnevnik 3 HRT-a.

Sanader je optužen da je sporni ugovor potpisao zbog mita kao uostalom i dodatak dioničarskom ugovoru po kojem MOL, unatoč činjenici da nema većinski paket u Ini, ima upravljačka prava u najvećoj hrvatskoj tvrtki. Nad glavom Hrvatske visi šteta koja se procjenjuje na više od pet milijardi kuna ukoliko Hrvatska izgubi na UNICTRAL-u, kako se službeno naziva arbitražno tijelo.

Sanader je u London otputovao u društvu odvjetnika Čede Prodanovića i Jadranke Sloković.

To je prvo putovanje Sanadera nakon što ga je prije pet godina Austrija izručila Hrvatskoj zbog ovog postupka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.