Ne odaberemo li suce Ustavnog suda prijeti nam ustavna kriza

Vijesti 15. tra 201617:53 > 18:06
Izvor: N1

Saborski Odbor za Ustav u četvrtak je jednoglasno i bez rasprave odlučio raspisati javni poziv za izbor 10 sudaca Ustavnog suda. O izboru novih ustavnih sudaca za Dnevnik u 18 govorio je predsjednik Odbora za Ustav i potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak.

“Pozivam sve naše institucije koje su relevantne za predlaganje istaknutih pravnika, naročit fakultete, Akademiju, Odvjetničku gomoru, da nam predlože najbolje kandidate za suce Ustavnog suda kako bismo mogli u zadanom roku, do početka lipnja mogli izabrati 10 novih sudaca”, rekao je Podolnjak.

Da bi se odabrali novi suci potrebna je politička volja s jedne i druge strane Sabora, a Podolnjak smatra da ona postoji.

“U svim razgovorima koje smo vodili apsolutno je prisutna politička volja i spremnost da se oni izaberu. Svima je jasno da bez izbora sudaca Hrvatska ostaje bez važnog tijela.”

Posljedice za naš politički sustav, ukoliko se suci ne odaberu, bile bi nezamislive i on ne može funkcionirati bez Ustavnog suda, tvrdi Podolnjak koji je i napomenuo da bi to moglo izazvati “apsolutnu ustavnu krizu”.

“Mi u Odboru i u Saboru ćemo učiniti sve da se oni izaberu”, dodao je.

Kriteriji odabira sudaca Ustavnog suda često su bili kritizirani. Ustva nalaže da suci moraju biti vrsni pravnici i stručnjaci, osobe s profesionalnim ugledom i moralnim integritetom.

“Mi ćemo izborom nastojati zadovoljiti sve kriteriji, ali to ovisi i o kandidatima. Ovo je prvi puta da će se suci Ustavnog suda birati dvotrećinskom većinom što znači da je potreban visok stupanj suglasnosti. Vjerujem da će do toga doći”, kazao je Podolnjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.