Jednoglasna odluka: Pokreće se postupak protiv Karamarka!

Vijesti 18. svi 201607:42 > 12:12
N1

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je na sjednici odluku o postupku oko prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka u kontekstu mogućeg sukoba interesa, nakon što su objavljeni podaci o poslovnom odnosu između Karamarkove supruge i Josipa Petrovića, savjetnika mađarske naftne kompanije MOL.

10:43 Pokrenut je postupak protiv Karamarka, objavilo je Povjerenstvo za sukob interesa, koje je odluku donijelo jednoglasno.

10:20 Povjerenstvo će odluku objaviti za 15 minuta.

10:17 Povjerenstvo je 12.5. od Vlade zatražilo podatke vezane za arbitražni postupak oko Ine, među ostalim i je li Tomislav Karamarko bio povezan s odlukama u postupku, ali i tvrtka njegove supruge.

Povjerenstvo je u međuvremenu zatražilo i podatke od trg. društva Drimia d.o.o., tj. tvrtke Ane Karamarko. Proučavali su predmete poslovanja s Peritus savjetovanjem. Od Josipa Petrovića će se također zatražiti informacije o poslovanju s Drimiom.

“Pitanje je i je li Karamarko propustio javnosti objasniti svoje poslovno-privatne odnose.”

10:15 Sukob interesa postoji kada su privatni interesi javnih dužnosnika u sukobu s javnim interesima. Dužnosnik ne smije javnu dužnost koristiti za osobni probitak, niti ulaziti u odnose koji bi mogli utjecati na njegovo obnašanje dužnosti u javnom interesu.

Interesi povezanih osoba također ne smiju biti ispred javnog interesa obavljanja dužnosti određenog dužnosnika. Povezane su osobe, dakle, članovi obitelji, bračni i izvanbračni drugovi, braća, sestre…, kao i druge osobe koje se pod drugim okolnostima mogu smatrati interesno povezanim osobama s dužnosnikom.

10:10 Ana Karamarko posjeduje 80 posto trgovačkog društva Drimia, a nalazi se u poslovnom odnosu s MOL-om, kao i Peritusom. Istaknuta je izjava Karamarka, u kojoj je 18.4.2016. novinarima rekao da je njegov odnos s Josipom Petrovićem prijateljski, i da je uvijek znao “razdvajati privatne i javne interese”. Druga izjava koja je istaknuta jest kada je Karamarko rekao da “neće sudjelovati u odlukama vezanima za Inu, sve dok Povjerenstvo za sukob interesa ne donese odluku.”

Član povjerenstva napomenuo je da im je bitna samo činjenica postojanja i trajanja arbitraže, iz čega proizlazi nacionalni interes Hrvatske.

10:05 Član povjerenstva opisuje slušaj INA-MOL, odnosno aferu čiji kronološki redoslijed možete detaljno proučiti OVDJE.

10:00 Karamarko je sam predao zahtjev za istragu. Povjerenstvo je pročitalo pismo u kojem Karamarko napominje da se tijekom istrage mogu obratiti i njemu, i njegovoj supruzi, čija će tvrtka dati sve potrebne informacije za potrebe istrage.

SDP traži opoziv Karamarka

Također, Klub zastupnika SDP-a uputio je u saborsku proceduru Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, čime se pokreće postupak njegova opoziva. Tim povodom izjavu za medije dat će predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Zoran Milanović.

Inače, potpredsjednik Vlade Karamarko na svom se Facebook profilu osvrnuo na postupak Povjerenstva za sukob interesa.

“Dobro je što će Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa na sutrašnjoj sjednici pokrenuti postupak u kojem će odlučivati radi li se u ovoj situaciji o sukobu interesa.

Zahtjev sam podnio osobno pa je Povjerenstvo prema Zakonu obvezno pokrenuti ovaj postupak. Nadam se da će svoju odluku donijeti što prije”, napisao je Karamarko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.