HDZ: Karamarko je znao za pozajmice, bile su transparentne

Vijesti 05. srp 201614:27 > 14:50
N1

HDZ je reagirao na napise Nacionala da je tajnik stranke, današnji zamjenik predsjednika Milijan Brkić, posudio 4,2 milijuna od tvrtke PPD, što je otkrio Nacional, navevši kako je to učinjeno bez znanja glavnih tijela stranke.

Očituju se, navodi glasnogovornik stranke Ivan Jabuka, o “posve zakonitim kratkoročnim pozajmicama od tvrtke Prvo plinarsko društvo – Trading d.o.o. Vukovar i medijskim podmetanjima 
na tu temu”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Hrvatska demokratska zajednica uzimala je tijekom 2014. i 2015. godine kratkoročne pozajmice od PPD-a u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i Financijskim statutom HDZ-a te posve transparentno, što je svakome dobronamjernom vidljivo iz financijskih izvješća (bilanci, na stavci kratkoročnih pozajmica, konto 2621).

Financijska izvješća su svake godine, nakon usvajanja na sjednicama Predsjedništva HDZ-a, uredno dostavljana Državnom uredu za reviziju i Financijskoj agenciji te objavljivana u skladu s propisima. Državni ured za reviziju je za 2014. i 2015. godinu dao bezuvjetno mišljenje na poslovanje HDZ-a.



Pozajmice su korištene za tekuće redovno financijsko poslovanje stranke te za financiranje izborne promidžbe za izbore za Europski parlament 2014. godine i predsjedničke izbore 2014/2015. godine.

 Pozajmice su uzimane uz znanje bivšeg predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka.

Upozoravamo javnost da svi oni koji ovih dana pokušavaju uvjeravati novinare da su pozajmice uzimane bez znanja bivšeg predsjednika HDZ-a i bez usvajanja financijskih izvješća na sjednicama Predsjedništva HDZ-a, iznose bezočnu laž, a time zacijelo čine i kazneno djelo.

 Iz ovakvih napada možemo samo sa žaljenjem konstatirati kako očito postoje oni kojima progresivne promjene u HDZ-u nisu po volji, pa na ovaj način pokušavaju zaustaviti te procese. To im neće uspjeti!

”, priopćava HDZ.”, stoji u priopćenju.

Plenković zatražio od izvješće o financiranju stranačkih aktivnosti

Oglasio se i kandidat za šefa te stranke, Andrej Plenković, koji je zatražio detaljno izvješće o financiranju stranačkih aktivnosti, o čemu čitajte OVDJE.

Podsjetimo, tjednik Nacional danas je objavio da je Pavao Vujnovac, najmoćniji hrvatski poduzetnik koji se bavi plinskim poslom, vlasnik tvrtke Energia Naturalis, krovne tvrtke koja okuplja niz tvrtki okupljenih oko javnosti najpoznatijeg Prvog plinarskog društva, zatražio je prije nekoliko dana da mu HDZ vrati 4,2 milijuna kuna. 

Nisam znao za taj podatak, pročitao sam to u medijima. Očekujem reakciju stranke. Apsolutno ću tražiti objašnjenje, jer mi to i funkcija i odgovornost prema ljudima nalaže”, kazao je potom i tehnički ministar Oleg Butković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.