'Licemjerno je prepucavanje HDZ-a i Mosta, već imamo štetu'

Vijesti 19. kol 201618:17 > 18:20
N1

Gost Dnevnika bio je bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

HDZ i Most razišli se oko pitanja gospodarenja otpadom. Plan ministra Slavena Dobrovića nije prihavaćen na užem kabinetu Vlade.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević (HDZ) ocijenio je u petak neutemeljenima i nestručnima izjave ministra zaštite i okoliša Slavena Dobrovića iz Mosta o razlozima neprihvaćanja Nacrta prijedloga plana gospodarenja otpadom RH do 2020.

 Ustvrdio je da je nacrt tog plana povučen s današnje sjednice Vlade jer je nestručno i nekvalitetno napravljen. “S tim planom nisu obrađena sva područja gospodarenja otpadom, što implicira da nije u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju s otpadom”, rekao je Kuščević

Zbog svega Hrvatska bi mogla izgubiti 475 milijuna eura europskih sredstava koji su joj do kraja ove godine na raspolaganju za projekte zaštite okoliša kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Prepirke Mosta i HDZ-a bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović vidi kao predizborno prepucavanje.

“To su poznate stvari, još od veljače, pa nije jasno zašto se sve vrijeme šutjelo, ovo je sad licemjeno prepucavanje u izbornoj kampanji. Plan gospodarenja otpadom je bio u potpunosti završen još od jeseni prošle godine”, kazao je Zmajlović pojašnjavajući da tadašnja tehnička vlada nije imala ovlasti usvojiti ga.

Propali radovi vrijedni 2 mlrd. kuna

“Već danas imamo štetu i plaćamo penle. Bilo je pripremljeno pet velikih projekata za izvođenje radova još ove godine, vrijednih oko dvije milijarde kuna. Koliko je propalo radnih mjesta i posla za građevinu?”, upitao je Zmjalovć

“Mi smo već ove godine mogli izvoditi radove, jer su svi projekti bili verificirani od strane EU-a”, kazao je Zmajlović, dodajući da smo izgubli i vrijeme i novac.

“Puno je prihvatljivije kontrolirati 13 centara, nego 300-njak odlagališta otpada koliko ih je danas u Hrvatskoj. Ne može 70 ili 90 postrojenja u svom operativnom radu biti jeftinije nego 13 centara, to ne možete dokazati nikome tko je završio srednju ekonomsku školu”, dodao je.

“Iako je projekt gotov, dok su se sedam mjeseci Most i HDZ prepucavali, nastavilo se odlagati smeće na tim odlagalištima. Nema investicija, zaustavljeni su svi projekti”, kazao je Zmajlović.

Na pitanje bi li tih 13 centara bilo održivo, odgovorio je da iza svakog stoje stotine stranica studija izvedivosti: “Oni su ozdrživi, nitko to nije izvukao iz rukava, iza toga stoje stručnjaci”, kazao je.

Upozorio je da tehnička vlada sada nema legitimet niti donositi odluke koje će na snazi biti godinama.

“Nova vlada, ako dođemo na vlast, će vrlo brzo usvojiti plan, on je već donesen, eventualno treba otvoriti javnu raspravu”, najavio je mogući novi ministar zaštite okoliša.

 Naveo je da je za vrijeme Milanovićeve vlade cilj bio povećati recklažu, a ne da otpad zvršava na 300 lokacija. ” U četiri godine udvostručena je količina otpada koji se reciklira, s 8 na 16 posto.”

Suradnja s Mostom?

Koliko će Narodna koalicija osvojiti mandata na izborima nije želio spekulirati: “Ja vjerujem da ćemo imati dovoljan broj mandata i da ćemo sa strankama s kojima se programski slažemo formirati vlast, jer, ako toga nema, vidjeli smo i na ovom prijemru, nema investicija i ekonomija trpi”, kazao je.

Na pitanje je li moguća suradnja s Mostom, kratko je odgovorio: “Vidjet ćemo”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.