Vlada će imati 4 potpredsjednika, ovo su vjerojatna imena

Vijesti 27. ruj 201608:03 > 12:34
N1

Pregovora vodstva HDZ-a i nacionalnih manjina oko formiranja nove vlade koji su se, po neslužbenim najavama, trebali održati u utorak, ipak neće biti, a kako se može neslužbeno čuti danas se pregovara po radnim skupinama dok bi glavni pregovarači za stol trebali sjesti tek nakon što se dogovori konačna suradnja Mosta i HDZ-a.

Uoči dolaska u stranku Andrej Plenković potvrdio je dosadašnja nagađanja o tome da će nova Vlada imati četiri potpredsjednika, javlja naša reporterka Nikolina Zavišić.

Neslužbeno to su Božo Petrov, Zdravko Marić, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier, javlja Zavišić.

“Išlo bi se za određenim razdvajanjima i spajanjima resora’, rekao je Plenković, no nije želio komentirati moguće razdvajanje ministarstva gospodarstva i na ministarstvo energetike, kako bi se zadovoljilo Most.

Osvrnuo se i na prijepornu točku Mosta i HDZ-a koja se odnosi na spor s bankama oko ‘švicarca’ rekavši: ‘Mislim da su ljudi kad se radi o konverziji zakonom već bili adresirani, sada je bitno da se zaštiti hrvatska država i hrvatski proračun. Očekujem jasan stav Ministarstva financija koje će voditi taj postupak”.

Najavio je i kako HDZ ide s cjelovitom poreznom reformom. “U prvoj fazi porez na dobit, porez na dohodak. Ideja da se smanji stopa PDV-a ići će u drugoj godini mandata, prvo na 24, a onda na 23. Siguran sam da ćemo postići dogovor s Mostom oko te teme’, rekao je Plenković uvjeren kako će se oko toga uspjeti uskladiti s Mostom.

Damir Krstičević kazao je da će Plenković već sutra imati potpise, dok je Tomislav Panenić mišljenja da treba još razgovarati i da je rano za potpise.

Na pitanje o potpisima HSS-a Plenković je odgovorio kako su “dobrodošli za stabilnost Vlade”.

Tomo Medved, tehnički ministar branitelja, uoči sastanaka u stranci kazao nam je: ‘Ozbiljan posao je pred nama, imamo puno konzultacija i razgovora. O tome ostajem li ja na poziciji ministra, odlučit će premijer. On odlučuje tko će u izvršnu vlast, a tko u Sabor’.

Milan Kujundžić kaže, odgovarajući na novinarsko pitanje, da ga ne bi čudilo da se Ministarstvo gospodarstva razdvoji na gospodarstvo i energetiku. Ostavlja te odluke, međutim, Andreju Plenkoviću.

N1

 U ponedjeljak navečer je, podsjetimo, u središnjici HDZ-a završio treći krug pregovora HDZ-a i Mosta o uspostavljanju parlamentarne većine.

Božo Petrov i Andrej Plenković kazali su da su razgovarali su o ustroju vlade, da je HDZ dao svoj prijedlog, koji Most mora razmotriti. Što se tiče sedam uvjeta, blizu su rješenju.

“Napredovali smo oko sedam točaka koje je Most iznio uoči izbora, mislim da smo blizu dogovora. Razgovarali smo o izradi programa Vlade. Radimo na podudarnosti kod pojedinih strateških točaka”, kazao je Plenković.

“Postoji razlog za optimizam”, kazao je Petrov. “Drago mi je da smo se uguglasili oko sedam Mostovih jamstava. Otvorili smo i temu za glavne programske smjernice. Nastavit ćemo razgovore narednih dana i ja se nadam da ćemo vrlo brzo završiti”, naveo je šef Mosta. ZERP i RTV pristojba će se rješavati po dogovorenom hodogramu, a to su teme koje ne spadaju u rok od 30 dana za ostvarivanje. Te dvije stvari zbog argumenata koji su izneseni će zahtijevati više vremena, dodao je. Više čitajte NA OVOM LINKU.