"Najmanje vjerujemo pravosudnom sustavu i središnjoj vlasti"

Vijesti 08. pro 201422:13 > 22:15
Izvor: N1

Gošća Dnevnika u 22 u ponedjeljak je bila sociologinja Lidija Japec, koja je komentirala istraživanje prema kojem su Hrvati, usprkos teškoj krizi, među optimističnijim stanovnicima Europe.

“Rezultati istraživanja razlikuju se s obzirom na to kada se provode, jesu li izbori, a 2012. godina je bila uoči ulaska u EU. Stoga ne čudi da je bilo toliko optimističnih”, komentirala je Japec.

“Iznenadili su nas rezultati 2006. i 2007. godine. Istraživanje se provodi u razdobljima od četiri godine u 30 zemalja. Mi volimo isticati pozitivne rezultate i po mnogo čemu smo bolji od članica koje su u EU ušle 2004. i 2007. godine, ali smo i po mnogim pokazateljima lošiji od onih prvih 15 članica”, kazala je.

“Ovo je istraživanje nama drago jer uzima u obzir i subjektivne i objektivne faktore. Najgori smo u Europi po povjerenju u ljude i javne institucije. Ako ljudi ne vjeruju u društvo, nisu aktivni, ne osjećaju privrženost, nisu tolerantni i ne prihvaćaju različitosti”, kazala je.

Istaknula je da se nada da će političke stranke reagirati na ovo istraživanje, budući da se najmanje vjeruje pravosudnom sustavu i središnjoj vlasti.

Naglasila je kako će novo ovakvo istraživanje biti provedeno 2016. godine.