'Nametanje vjerskih pravila svima je opasno i totalitarno'

Vijesti 05. lis 201610:01 > 10:06
Izvor: N1

U studiju Novog dana gostovala je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, koja je komentirala nedavne događaje u hrvatskom društvu koji se tiču utjecaja Crkve na donošenje političkih odluka.

Predsjednik Ustavnog suda, podsjetimo, ovih je dana najavio da će se taj sud konačno oglasiti oko zakona kojim se regulira pravo na pobačaj. U ovom trenutku otvoreni su i drugi problemi u društvu, primjerice utjecaj Crkve na vlast u Hrvatskoj i donošenja odluka.

“Mi smo svjedoci već nekoliko godina te tzv. konzervativne revolucije, što ne bih samo nazvala tako, već i pokušajem da se dio vjerskih pravila kodificira i postane zakon za sve. To je izrazito opasno i po meni je to zaista znak totalitarističkih težnji, jer totalitaritarizam je onaj koji želi se upravljati vašim privatnim životoma. Vi se kao privatna osoba možete podvrgnuti određenim vjerskim pravilima slobodnim izborom, ali kada to postane zakon, to nije slobodan izbor jer vrijedi za sve. Ja ili netko drugi možda ne želimo biti podvrgnuti vjerskim, nego svjetovnim pravilima. Zato je izrazito važno da čuvamo sekularnost države, jer kad bi vjerska pravila, mada smo u većinski katoličkom društvu, postala pravila za sve, učinili bismo nešto što bi trebalo biti slobodan izbor obaveznim. To je put u totaliratnije, totalitarno društvo koje danas nemamo”, kazala je Benčić.

Zato će zaklada Solidarno pokrenut će kampanju za osvještavanje o kršenju ženskih prava, koja dolaze upravo iz tog (vjerskog) miljea.

“Prodavat ćemo majice sa nazivima kojima se žene ‘časti’ u Hrvatskoj u zadnje vrijeme: drugotna, štraca, neposlušna, žena s magdaleninim sindromom i tako dalje. Novac koji prikupimo na taj način ćemo davati novac malim ženskim incijativma do kojih novac iz državnog proračuna ili EU fondova ne dopire. Nadamo se da će se puno žena pridružiti toj kampanji i da ćemo vidjeti opću žensku solidarnost kakvu smo vidjeli u Poljskoj ovih dana i da ćemo stati na branik onih prava za koja smo se zaista jako dugo borile, jedva izborile i nevjerojatno je da o tome uopće moramo ponovno razgovarati”, zaključuje Benčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.