Mostovka o pobačaju: Uvjerenja sam da život počinje začećem

Vijesti 01. ruj 201619:33 > 19:35
N1

U Hotelu Westin u Zagrebu održalo se sučeljavanje na temu ' Obiteljska politika i mladi'. Organizator je Svjetski savez mladih Hrvatska.

Riječ je o prvom predizbornom sučeljavanje u Hrvatskoj na temu obiteljske politike i potreba mladih. Predstavnici stranaka su bili: Josip Bilaver ispred HDZ-a, Mirando Mrsić ispred Narodne koalicije (SDP), Karolina Ciglar ispred MOST-a Nezavisnih lista, Ana Marija Bujas Čelan ispred koalicije Za premijera (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) i Matija Matić ispred koalicije Jedina opcija (Živi zid).

20:27 Sudionici sučeljavanja iznijeli su svoje stavove o pobačaju.

Karolina Ciglar iz Mosta istaknula je da iznosi svoje mišljenje, a ne stav stranke: “U Mostu o osobnim i moralnim pitanjima ne postavljamo granice. Moje je osobno mišljenje da pobačaj ne smijete zabraniti, jer otvarate mogućnost pobačaja na crno. Bitno je ženama koje se nađu u toj situaciji priskočiti u pomoć i uputiti ih na to kakve su mogućnosti da se to dijete posvoji.

Čvrstog sam uvjerenja da život počinje začećem. Žena ima pravo na pobačaj, ali dijete ima pravo na život”, kazala je Ciglar i ponovila da ženama koje se nađu u takvoj situaciji treba pomoći i da to dijete, ako ga ne želi majka, može usrećiti neku obitelj koja će ga posvojiti.

Mrsić: Pobačaj je neotuđivo pravo žene

“To je neotuđivo pravo žene, koje joj nitko ne može oduzeti, nikakva politika i vlast. To je pravo žene da odluči o svom tijelu, tu je točka i nema dalje”, kazao je Mrsić.

“U 21. stoljeću smo i mislim da svaka žena treba odlučiti hoće li roditi ili ne”, kazala Bujas Čelan.

“Za HDZ život počinje začećem. Zalažemo se za to da se ženama koje se nađu u toj situaciji pruži sva pomoć, da se na neki način spriječi pobačaj, jer je svako biće dobrodošlo na svijet”, kazao je Josip Bilaver.

Jednake životne šanse za sve

20:15 Primarni ciljevi Mosta vezani uz obiteljsku politiku i potrebe mladih, kako je kazala Ciglar, bazirani su na zaustavljanju njihova iseljavanja, osiguranju stambenog zbrinjavanja, a roditeljima žele osigurati konstantna primanja i sigurno zaposlenje te promjeniti percepciju obitelji i osigurati jednake životne šanse za sve.

19:52 “Smanjivanje nezaposlenost mladih u dobi između 15 i 24 godine ispod 20 posto želi i SDP i Narodna koalicija, a kako je naglasio Mrsić, žele i nezaposlenost u zemlji smanjiti na europski prosjek od 10 posto. 

Kad SDP dođe na vlast, natalitet uvijek pada’

19:48 Bilaver je prozvao SDP da, uvijek kada dođu na vlast, natalitet u Hrvatskoj pada. Mrsić mu je uzvratio da je za primjer uzeo krizne godine, a koje nisu relevantne. “Moramo se držati činjenica, a na obećanjima o 1000 eura za svako dijete ne može se graditi pronatalitetna politika. Ta obećanja ne drže vodu.”

19:40 Mrsić je naveo da je prijedlog nekih stranaka da se majkama s troje i više djece osigura iznos prosječne hrvatske plaće i status majke odgojiteljice, nerealan i da je pitanje tko će ih zaposliti kada u dobi od 40 ili 45 godina dođu na tržište rada.”To su šarena obećanja, ali nisu ostvariva”, kazao je Mrsić.

19:30 Na pitanje jesu li fontane u Zagrebu pronatalitetna politika, Bujas Čelan je odgovorila da Zagreb nema problema sa smještajem djece u vrtiće.

“Sva djeca u Zagrebu su smještena u vrtiće, i nije se dogodlilo da netko nije primljen”, kazala je Bujas Čelan.

Mrsić je upozorio da se razvijeni Zagreb ne smije uspoređivati s ostatkom Hrvatske: “Ne smijemo Zagreb uspoređivati s ostatkom Hrvatske. Sve ono što Bandić obaćava, ne dijeli to Milan Badnić, već mi”, uzvratio je Mrsić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.