Komadina: SDP prolazi tek kad se HDZ strašno izblamira

Vijesti 08. lis 201617:24 > 17:34
Nel Pavletic/PIXSELL

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina dao je svoje viđenje stanja u SDP-u nakon gubitka parlamentarnih izbora i odlaska Zorana Milanovića s čela stranke za koje se sad natječe 9 kandidata.

Velik broj kandidata za šefa stranke Komadina objašnjava relaksacijom članstva.

”Popuštanje stege nakon autoritarnog vođenja stranke rezultiralo je eksplozijom ambicija, što govori o fragmentiranosti SDP-a. Ali, po mome mišljenju, nije najvažnije koga ćemo birati. Ne kažem da to nije važno, no mnogo je važnije što biramo. Kakav SDP? Kakav programski, politički, organizacijski? Nisam siguran da smo trebali tako brzati s unutarstranačkim izborima. Možda smo prvo trebali odraditi sljedeće lokalne izbore, pa onda temeljito pripremiti konvenciju za start u programski i statutarno novi SDP. Osim u imenu, socijaldemokracije mora biti i u sadržaju stranke. Izbor novog predsjednika samo je prvi korak u transformaciji SDP-a”, rekao je u intervjuu za Jutarnji list.

Pojasnio je i svoj stav o Zoranu Milanoviću na čelu stranke.

”Nikad nisam imao ništa osobno protiv Milanovića. Nemam ni sada. Protivio sam se njegovu prezidencijalnom i samovoljnom načinu vođenja stranke. U njegovu mandatu SDP je postao elitistička i dijelom klijentelistička stranka, mnogima tek sredstvo u građenju vlastite političke karijere. Politički se sadržaj gubio i zaboravljao. Zoran je, mislim, svjestan toga da je u izbornoj kampanji završnim retoričkim udarom na naše vrijednosti, na antifašizam i nacionalne manjine koje su prirodno biračko tijelo ljevice, ohladio vlastite glasače i izgubio izbore. Svojim desnim pomakom nije pomogao SDP-u i ljevici, nego je zapravo pomogao desnici”.

Za nasljednika Milanovića podržat će Davora Bernardića. Smatra da je on dovoljno kvalitetan kandidat koji će dobro voditi stranku.

”Bernardića kvalificiraju činjenice. Nije izgubio ni jedne izbore. Potpredsjednik je stranke drugi mandat. Šest je godina predsjednik zagrebačkog SDP-a, najveće organizacije u državi, saborski je zastupnik, mlad je, energičan, obrazovan, uskoro će steći i doktorsku titulu… Nije mu bilo lako u Zagrebu. Nije jer je iz stranačke središnjice i dijela zagrebačkog SDP-a stalno bio izložen opstrukcijama”.

Uvjeren je kako će Andrej Plenković sigurno formirati vladu i da ima dobre izglede osvojiti još jedan  mandat.

”Ne zaboravimo da iskustvo govori: osam godina HDZ-a, četiri godine SDP-a, s tim da mi prolazimo tek kad se HDZ strašno izblamira. SDP dolazi na vlast ne zato što se glasa za nas, nego zato što se glasa protiv HDZ-a. Tako je bilo 2000. s Račanom, isto i 2011. s Milanovićem. Kad vas hoće na izborima? Kad vas izaberu drugi put. Tada nema glasanja protiv. Za razliku od HDZ-a, SDP još nijednom nije uspio obraniti mandat, što je sigurno jako zabrinjavajuće”, kazao je Komadina za Jutarnji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.