HDZ-ovi ekonomski stručnjaci – prednost ili problem?

Vijesti 22. lis 201619:10 > 19:11
N1

Doktorima znanosti u svojoj Vladi hvali se premijer Andrej Plenković. Ono što ističe kao prednost, može postati i problem jer neki od njih imaju različite stavove o ekonomskim i financijskim potezima koje treba donijeti u iduće četiri godine.

Nova vlada ima četiri doktora ekonomskih znanosti: Martinu Dalić, Gorana Marića, Zdravka Marića i Tomislava Ćorića.

”Ekonomski tim vlade je jedan pravi forte ove HDZ-ove i mostove Vlade”, smatra Plenković.

Ipak među njegovim ekonomskim stručnjacima postoje i neke nesuglasice.

Goran Marić je poznati HDZ-ov ljevičar koji bi trebao preuzeti državnu imovinu i koji se protivio njenoj privatizaciji, a Martina Dalić je poznata zagovornica neoliberalizma i privatizacije koja je napustila HDZ 2014. godine jer nije našla sluha za svoje ideje.

Između ostalog zalagala se za smanjenje broja ministarstava, smanjenje broja državnih dužnosnika, ukidanje ureda državne uprave po županijama i mogućnost otpuštenja službenika u državnoj i javnoj upravi. U HDZ-ovom izbornom programu o tome nema ni riječi, osim o uvođenju sustava za mjerenje i praćenje rezultata rada svakoga zaposlenika.

”Surađivat ću i s njom kao i sa svim ministrima i premijerom, ja nisam konflikna osoba, ja sam čovjek za suradnju siguran sam da će sve biti u redu”, poručuje ministar financija Zdravko Marić.

Više pogledajte u prilogu Nikoline Zavišić.