Jesu li šefovi uprava javnih poduzeća 'hodočastili' u HDZ?

Vijesti 24. stu 201612:04 > 12:11
N1

Vlada je na sjednici donijela uredbe kojima će imenovati predsjednike i članove uprava trgovačkih društava, ali i članove nadzornih odbora bez provedbe javnih natječaja.

No u istim tim uredbama navodi se da je vlada dužna u roku od 6 mjeseci organizirati javne natječaje za ta radna mjesta, kao što je premijer Plenković i najavio.

Svrha je ovog prijelaznog rješenja omogućiti Vladi da za čelne ljude predloži kandidate koji će ispunjavati opće uvjete za kandidate iz Uredbe o kriterijima za provedbu javnog natječaja za imenovanje članova i predsjednika uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i koji mogu biti kandidati na budućim natječajima.

Goran Marić, ministar državne imovine koji je predstavio ovu uredbu kazao je nakon sjednice Vlade da ‘kompromitirane osobe’ neće biti birane za ove pozicije.

‘Oni nisu privremeni upravitelji već će bti izabrani na najviše 6 mjeseci. Članovi upravi trebaju i bit će birani na javnim natječajima’, kaže Marić. Glavni kriteriji prilikom izbora bit će stručnost i kompetentnost, kazao je ministar.

Na pitanje reporterke N1 o tome jesu li neki – još uvijek aktualni – šefovi uprava posljednjih dolazili u središnjicu HDZ-a kako bi dogovorili zadržavanje svojih pozicija ministar odgovara ‘kod mene ne’.