Radnici Rafinerije Sisak: Blokirat ćemo prugu za odvoz nafte

Vijesti 03. sij 201718:28 > 18:31
Ilustracija

Fokus koji je sada na HEP-u u drugi plan je stavio sada već kroničan problem koiji sisačka rafinerija nafte ima s mađarskim MOL-om. Odvoz nafte iz Siska u Rijeku u pitanje dovodi opstanak rafinerije, a to radnici neće dopustiti.

Iz sisačke rafinerije kažu da će učiniti sve da se spriječi prijevoz nafte iz Siska u Rijeku. Planiraju 15. siječnja blokirati prugu kojim bi se prijevoz trebao odviti, jer sisačka rafinerija, podsjećaju, hrani šestotinjak obitelji u gradu, koji je nekad bio industrijski div. Godinama se bore protiv MOL-ovih odluka.

Stožer za obranu rafinerije ponovno se sastao s predstavnicima lokalne vlasti, županom sisačko-moslavačkim i gradonačelnicom koji ih podržavaju. Očuvanje rafinerije je i njihov cilj. Uz pomoć Vlade smatraju da mogu zaustaviti prijevoz.

Inu smo pitali kakvi su im planovi za sisačku rafineriju ove godine i hoće li nastaviti s prijevozom u Rijeku. Iz Ine je stigla jedna rečenica odgovora da nema zatvaranja rafinerije i da će u 2017. nastaviti s pripremama za ulaganje u postrojenje za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji ukupne vrijednosti od 400 milijuna dolara.

Drugim riječima, fokus je očito na Rijeci, ne na Sisku. Kad je lani 600 tona domaće nafte prevezeno iz Graberja prema rafineriji u Rijeci, sad bivši Mostov ministar Panenić, prozivao je Inu. Današnji ministar Dobrović u međuvremenu je prvo, podsjetimo, rekao da je gašenje rafinerije izgledno, a poslije da ne dolazi u obzir.

Danas odgovora iz tog ministarstva nema. Vraćanje Ine u ruke države, odluka koju je Vlada donijela nakon što je Hrvatska izgubila arbitrarni spor s mađarsim MOL-om. Razveselila je Stožer za obranu rafinerije, no u ovoj konkretnoj situaciji, kažu, teško da može pomoći. Zatražit će, najavili su, i sastanak s premijerom s kojim žele razgovarati o budućnosti Siska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.