Vlada objavila kompletne rezultate testiranja goriva

Vijesti 19. pro 201413:08 > 13:11
Izvor: N1

Hrvatska vlada na svojoj je Facebook stranici objavila kompletnu listu ispitivanja kvalitete goriva u akciji "Oktan". Na listi su navedene sve benzinske crpke koje su bile obuhvaćene testiranjem.

Koje crpke nisu zadovoljile kontrolu kvalitete goriva Ministarstva gospodarstva pogledajte OVDJE.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u četvrtak je otkrio na kojim je benzinskim postajama tijekom inspekcije pronađeno gorivo loše kvalitete.

Na benzinskoj postaji tvrtke Naftne crpke ulice u Županji, standard kvalitete nisu zadovoljila goriva eurosuper BS 95, koje je sadržavalo oko 10 posto dizela te eurodizel BS koje je sadržavalo 5 posto benzina.

Zbog neodgovarajuće filtriranosti na -13 stupnjeva celzija (dopuštena granica je -15), zbog čega može doći do gubitka snage motora i njegova gašenja na temperaturama nižim od -13 stupnjeva, standarde nije zadovoljilo gorivo eurodizel BS Premium tvrtke Crodux Derivati Dva i to na pumpama u Dugopolju, Varaždinu (Gospodarska 29b) i Sisku (Zagrebačka bb).

To ustvari znači da se motor zbog toga može ugasiti što implicira da nema dovoljnu količinu aditiva ili da je prisustvo vode.

Zbog svega je reagirao i vlasnik Croduxa Ivan Čermak koji je zaprijetio tužbama.

“Podići ću kaznene prijave i protiv ZIK-a i protiv ministra Vrdoljaka koji obmanjuje javnost o lošoj kvaliteti goriva. Ako se radi o kvaliteti goriva, mi ćemo uzorak koji je ostao nama dati na supervještačenje i dokazati da imamo najkvalitetnije gorivo. To je sasvim neka druga priča i sumnjamo da je sve to napravljeno namjerno”, rekao je Čermak.

U akciji Oktan kontrolirano je 50 uzoraka s 24 postaje i dva granična prijelaza. Akcija je trajala od početka prosinca.

Rezultati su pokazali da od 50 uzoraka koje su izuzeli, deset posto nije zadovoljilo standarde. Od pet loših uzoraka, četiri se odnose na lošije dizelsko gorivo, a jedan na benzinsko i to Eurosuper 95.

Prekršitelje očekuju kazne, od 300.000 do 600.000 kuna ako je riječ o pravnim osobama, odnosno od 40.000 do 70.000 kuna ako je riječ o odgovornoj osobi u pravnoj osobi. Kazne za obrtnike su između 100.000 i 250.000 kuna.