Otkriveno gdje se prodavalo loše gorivo

Vijesti 18. pro 201415:32 > 15:33
N1

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otkrio je na kojim je benzinskim postajama tijekom inspekcije pronađeno gorivo loše kvalitete.

Na benzinskoj postaji tvrtke Naftne crpke ulice u Županji, standard kvalitete nisu zadovoljila goriva eurosuper BS 95, koje je sadržavalo oko 10 posto dizela te eurodizel BS koje je sadržavalo 5 posto benzina.

Zbog neodgovarajuće filtriranosti na -13 stupnjeva celzija (dopuštena granica je -15), zbog čega može doći do gubitka snage motora i njegova gašenja na temperaturama nižim od -13 stupnjeva, standarde nije zadovoljilo gorivo eurodizel BS Premium tvrtke Crodux Derivati Dva i to na pumpama u Dugopolju, Varaždinu (Gospodarska 29b) i Sisku (Zagrebačka bb).

To ustvari znači da se motor zbog toga može ugasiti što implicira da nema dovoljnu količinu aditiva ili da je prisustvo vode.

Na četiri crpke ministarstvo će ponovno poslati inspekciju. Ministarstvo ne može zatvoriti te postaje jer za to nema ovlasti.

Podsjećamo, u akciji Oktan o inspekciji kvalitete goriva inspektori su uzeli uzorke s 50 benzinskih crpki, a kontrolirali su i cisterne na graničnim prijelazima. Akcija je trajala od početka prosinca.

Rezultati su pokazali da od 50 uzoraka koje su izuzeli, deset posto nije zadovoljilo standarde. Od pet loših uzoraka, četiri se odnose na lošije dizelsko gorivo, a jedan na benzinsko i to Eurosuper 95.

“To je daleko više nego što sam očekivao. Podići ćemo optužne prijedloge. Kazne su do 600 tisuća kuna za pravnu osobu i do 70 tisuća kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi”, izjavio je tada ministar Vrdoljak.

“Proveli smo akciju kako bismo napravili ono što godinama u Hrvatskoj nije napravljeno. Prvo smo prije mjesec dana pozvali trgovce naftnim derivatima da smanje svoje marže što su oni i učinili. Nakon toga smo im rekli da krećemo u redovitu kontrolu i to je razlog ove akcije”, pojasnio je ministar Vrdoljak.