Gdje je Goran Marić? 'U mišjoj rupi'

Vijesti 12. velj 201710:07 > 10:09
N1

Kolege Ilko Ćimić i Marko Špoljar gostovali su TNT-u i komentirali su komuniciranje državnog vrha s javnošću, odnosno medijima.

Ilko Ćimić komentirao je i odgovor predsjednice na pitanja o putovanju u SAD – ured je poručio da ne posjeduju protokol službenog putovanja i da je to možda radila američka strana, da bi nakon toga procurila tajna bilješka veleposlanstva.

“Drugi dio koji nas je zanimao, bile su zabilješke o putnom nalogu. Prvo smo dobili da oni to nemaju, iako je sasvim normalno da se ta bilješka napravi. Dobili smo i odgovor da su poslali to pravnoj službi i da se strpimo. Nakon što smo se strpili, poručili su nam da smo postavili previše upita. Bilo je sve skupa pet upita, dva zahtjeva za pristup informacijama i tri obična novinarska upita, a oni su naveli da ih je bilo 11 – ubrajali su i naše podsjećanje da se približava rok. Moram ovdje navesti da nam nisu odgovorili ni na jedan novinarski upit”, kazao je Ćimić. Ne sjeća se da mu je itko u zadnjih 20 godina odgovorio da odgovora nema zato što previše pita.

“Sljedeća je žalba povjerenici za pravo na pristup informacijama, koju pišemo s odvjetnikom. I prošle je godine ona za Novu godinu nestala na tjedan dana i mi smo pitali gdje je nestala. Dobili smo isto legendaran odgovor da Ured ne zna gdje je ona, jer je putovala sama, a kako nije bilo protokola i susreta, nije se imala razloga pravdati, jer je to njeno privatno vrijeme. A kako je to moglo biti privatno vrijeme, ako je bila na službenom putu?”, prisjeća se i pita Ćimić.

Špoljar smatra da Vlada slabo komunicira, ministri se ponašaju kao da su oni čitava ministarstva i ako vam odgovore ne da on osobno, odgovor nećete ni dobiti. Materijala za redovne sjednice nema dan prije – novinari dolaze na sjednice “k’o ćorave kokoši, ako ubodu – ubodu”, kaže on.

“Kako da postavim kvalificirano pitanje, kad smo to dobili za vrijeme sjednice?”, kaže Špoljar.

“To više nisu ni konferencije za novinare, već ukazanja… Neka postave stativ i snime izjave i neka nam to pošalju”, kaže on.

“Doći do Gorana Marića je apsolutno nemoguća misija. Toliko sam puta zvao i slao upite, pa je pucala veza i pravili su te budalom. Nema ureda za komuniciranje s novinarima. Mi nemamo pojma što on misli o HEP-u, Ini, ni o čemu”, kaže Ćimić.

“Čovjek se sakrio.”, kaže Ćimić.

“U mišjoj rupi”, kaže Špoljar.

“A što je najgore, postoji zakon po kojemu on to ne smije napraviti”, kazao je Ćimić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.