Za N1 govori Sirijac kojeg je saplela mađarska snimateljica

Vijesti 20. velj 201719:04 > 21. velj 2017 21:42
N1

Snimka koja je nastala u blizini mađarskog sela Reske u rujnu 2015, u jeku izbjegličke krize, šokirala je i izazvala globalnu osudu. Novinarka Petri Laslo podmjestila je nogu čovjeku koji je sa sinom u naručju pokušavao prijeći mađarsku granicu. Kakva je sudbina nogometnog trenera, Osame Abdula Mohsena?

Kada je Osami Abdulu Mohsenu, stigao poziv da u španjolskoj nogometnoj akademiji Cenafe nastavi karijeru trenera, izgledalo je da će priča bar jedne izbjegličke porodice iz Sirije imati sretan kraj.

“Ovo je veoma, veoma važno za moj život. Ja sam ovdje s vama, hvala vam puno”, kaže Osama. 

Zahvalan je i mali Zaid. Dječak koji je u očevom naručju probijao policijske kordone na mađarskoj granici.

Danas, Osama više nije u nogometnoj akademiji.

“Istekao mi je ugovor. Imao sam ugovor na samo godinu dana sa njima i istekao je prije tri mjeseca. Sada čekam novi ugovor u nekom drugom klubu. Mozda ću ga dobiti, možda ne. Čekam da vidim šta će biti u budućnosti”, kaže Osama.

Dodaje da mora naći posa. Ipak, nije lako naći posao u Španjolskoj.

“Mnogo je Španjolaca koji ne mogu naći posao. Ali pokušat ću”, kaže Osama.

A to što nema posao, glavna je prepreka što je Osama u Madridu i dalje samo s malim Zaidom.

“U Turskoj su mi ostale supruga i kćeri. Ja imam vizu za boravak ovdje, ali ne mogu njih dovesti zato što nemam posao. Sada čekamo da vidimo šta raditi, hoću li uspjeti naći posao. Ako uspijem dovest ću ih ovamo. Ako ne… ne znam štao će se događati u budućnosti, ali možda ću se vratiti jer je ovdje bez posla jako teško živjeti”, kaže Osama.