'Stanje u Slavoniji nije tako loše kako pišu mediji'

Vijesti 15. ožu 201707:38 > 07:40
Podijeli:
Izvor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

U sinoćnjem Otvorenom na HRT-u sudjelovali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, MOST-ov Miroslav Šimić, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić (SDP), gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.

Na početku emisije gosti su se dotakli aktualnce situacije u Agrokoru. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac nada se da će se sve dobro završiti, a MOST-ov Miroslav Šimić vjeruje ministru financija. Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić ukazali su na problem OPG-ova koji ovise o velikim tvrtkama, a istovremeno nisu dobili poticaje za zemljišta dok je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić kazao kako je situacija u Slavoniji loša, ali ne toliko koliko to predstavljaju mediji, piše HRT.

Ministrica Garbijela Žalac istaknula je kako je Vlada nedavno osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem.

”Sustavno ćemo se baviti onim što smo si zacrtali. Savjet će biti održan u Slavoniji, a ne u Zagrebu”, rekla je Žalac. Kroz njega će se, kazala je, za Slavoniju osigurati 2 i pol milijarde eura iz Europskih fondova s rokom isplate do 2023. Ministrica je upozorila kako nikad ne smijemo zaboraviti što se Slavoniji dogodilo prije 25 godina. Na pitanje je li rat glavni krivac za loše stanje u Slavoniji gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić kazao je da jest, ali da nije i jedni problem.

”Usudio bih se reći da je Slavonija prošla najgore u ratu, ali joj nije omogućeno da kroz različite prostore kroz projekte ili olakšice porezne dosegne korak s ostatkom Hrvatske”.

No, nije samo država kriva, istaknuo je Vrkić. ”Ja sam od onih koji govori da je problem u nama. Mi moramo stvoriti pristup da smo i mi krivi za ono što nismo napravili”, kazao je.

Po pitanju problema MOST-ov Miroslav Šimić smatra da bi Slavoniji bilo lakše da se na nju gleda kao na regiju, a ne kao na više županija. Nada se kako bi probleme mogla riješiti decentralizacija.

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin kazao je kako stanje loše. ”Ne volim brendirati Osijek i Slavoniju kroz siromaštvo, ali treba reći realno, stanje je loše i treba se ozbiljno pokrenuti naprijed”.

Ipak istaknuo je i dobru stranu Slavonije spram ostataka Hrvatske: ”Slavonija je dobra u povlačenju sredstava iz europskih fondova”.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić ipak ne vidi sve tako crno. Njegov grad, kaže, osjeća napredak.

”Mi smo tražili od ministarstva unutarnjih poslova i dobili podatke. 2015. i 2016. u osječkom MUP-u je odjavljeno 10 tisuća osoba, a u isto vrijeme je u Osijeku prijavljeno 11 tisuća. Ne kažem da se iz Osijeka ne odlazi, ali najveća je problem u selima”.

Na to je čelnik HDSSB-a kazao kako su ti podaci netočni. ”Ja bih volio da su ove službene statistike točne, ali bojim se da nisu. Znam od ljudi koji govore da odlaze da službene statistike MUP-a nisu točne”,kazao je Vulin.

Vrkić uzvraća: ”Mi u gradu imamo i druge parametre. 1. mjesec 2013 i 1. mjesec 2016. mi smo u Gradu Osijeku naplaćivali u 53 tisuće kućanstava vodu. To radimo i sada. Nekih 170 kuća ili objekata je manje.

Gosti su zaključili kako Slavoniji hitno trebaju promjene. Vulin smatra kako je budućnost Slavonije u otvaranju novih radnih mjesta. 

Gradonačelnik Osijeka za poboljšanje zaziva sinergiju lokalne i središnje vlasti. S njim se složio i Šimić te još jednom dodao nužnu decentralizaciju.

Ministrica je za kraj pozvala sve one koji žele ostati u Slavoniji neka se jave u županijske razvojne agencije. Mi kao Ministarstvo stojimo na raspolaganju svakom čovjeku da ostane živjeti u našoj Slavoniji.