Je li Agrokor izdavao mjenice bez pokrića?

Vijesti 04. tra 201709:59 > 11:03
Franjo Tot

Kako N1 doznaje, faktoring tvrtke navodno su digle uzbunu u siječnju kada se posumnjalo da Agrokor izdaje mjenice bez pokrića.

Kako je toj kompaniji trebala gotovina, sumnja se, tražili su od svojih dobavljača da je priskrbe od banaka, odnosno faktoring tvrtki.

Događali su se slučajevi, tvrde, kada bi Agrokor dobavljaču ispostavio mjenicu na određeni iznos, s kojom bi dobavljač zatražio novac od banke, iako ne bi isporučio robu. Ti dugovi su zatim prodavani faktoring tvrtkama. Kada je krenula kriza, banke su shvatile da od Agrokora ne mogu naplatiti mjenice i njihovu su naplatu zatražili od dobavljača, koji su donijeli mjenice, a ni oni nisu imali taj novac. 

Koji je bio interes dobavljača da ulaze u ovakve aranžmane? Kako N1 doznaje, dio novca koji bi dobivali od banaka, čak do 20 posto, zadržavali su dobavljači, koji nisu isporučivali robu, dok bi ostatak išao Agrokoru.

U trenutku kada su faktoring tvrtke iz komunikacije najprije s Agrokorom, a zatim i dobavljačima, primijetile da iza tih mjenica ne stoji isporučena roba, kao ni novac koji bi nastao prodajom, dignuta je uzbuna. Zato se sada u cijelu priču uključuje i Državno odvjetništvo i policija, koji istražuju cijeli postupak izdavanja mjenica bez pokrića i faktoringa. Nagađa se i da je to bila informacija na temelju koje je Božo Petrov pisao prijavu protiv Ivice Todorića.

Podsjetimo, podaci o faktoringu u Hrvatskoj pokazuju da je on ovdje u eksplozivnom uzletu, za što je sigurno zaslužan i Agrokor – faktoring tvrtke imaju promet od 20 milijardi kuna iz poslovanja s hrvatskim tvrtkama, koje su bile prisiljene na kredite za premošćivanje kako bi uopće bile u stanju poslovati s kompanijama poput Agrokora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.