'Nejasno je temeljem čega Alvarez donosi odluke u Agrokoru'

Vijesti 06. tra 201708:13 > 08:14
N1

Gost Novog dana bio je sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, koji je komentirao krizu u Agrokoru.

U kakvom je odnosu Antonio Alvarez III. prema pravnom i financijskom sustavu Republike Hrvatske?

“Čini mi se da se radi o vladi u sjeni u tvrtci. Imamo naziv generalni direktor za restrukturiranje… Gdje je to zabilježeno, upisano? Službeno je još stara uprava u registru. On je kao neka vrsta savjetnika.”

Očito je da on donosi odluke. Na čemu su one temeljene?

“To je sve malo nejasno. I dalje je za upravljanje društvom nadležna Uprava. Ako oni sad donose odluke slušajući gospodina Alvareza ili ne, to je nejasno.”

Očito se događaju smjene, a i neke financijske odluke. Tko će snositi odgovornost?

“U svakom slučaju Uprava i nitko drugi.”

To znači Ivica Todorić i društvo?

“Tako je.”

Ako se aktivira “lex Agrokor” u kakvom će odnosu biti vladin povjerenik i Alvarez?

“U slučaju stupanja na snagu ovog zakona jedini ovlašteni je izvanredni povjerenik, drugi nitko ne može donositi odluke. Sve drugo prestaje.”

Je li moguće, kako se govori, da istodobno i zajedno rade?

“Vidjeli smo da je kod nas apsolutno sve moguće, ali bitno je da uvijek imamo jednu osobu koja mora biti odgovorna. Ako se odgovornost podijeli, ništa se neće promijeniti.”

Jesmo li imali dosad slučaj u Hrvatskoj da netko bude imenovan glavnim direktorom za restrukturiranje?

“Ja ne znam gdje je on imenovan. Je li to samo potpis ispod imena? Ja ne vidim da je u ovim tvrtkama on imenovan.”

Je li moguće da je Alvarez potpisao neki ugovor s bankama i samim Agrokorom?

“To je moguće.”

Je li to pravni temelj na kojem može djelovati?

“Naravno da nije.”

Tko za odluke u restrukturiranju snosi odgovornosti ako netko, recimo od dobavljača, neće biti zadovoljan?

“Oni koji uistinu potpisuju i koji su ovlašteni, a to je jedino Uprava društva.”

Može li doći do trećeg rješenja, pokretanja stečaja?

“Prvo moramo svaku tvrtku u društvu gledati zasebno. Neke dobro posluju, neke i ne. Cijelo vrijeme govorimo o paketu stečaja, a neku dobru tvrtku uvlačiti u stečaj jer ima istog vlasnika je neodgovorno. Svako društvo treba gledati posebno. Imamo dva razloga za stečaj – prvi preduvjet je prezaduženost, a taj stečajni uvjet je već davno nastupio i Uprava je bila dužna pokrenuti postupak. Drugo je blokada računa duža od 60 dana. Ako je ispunjen samo jedan, a vidimo da je već davnih dana, stečaj je trebao već biti pokrenut.”

Čija je ovlast da se otvaraju novi zasebni računi. Dobili smo informaciju da je u Ministarstvu financija za Konzum otvoren novi račun. Tko može izdati dozvolu?

“Taj podatak mi zvuči nevjerojatno. Direktno se postupa protivno postupcima RH.”

U jednoj od banaka je otvoren račun Konzuma koji ima i zabranu naplate, odnosno ovrhe. Kako je to moguće?

“Ne znam. Vidjeli smo da građani mogu otvarati zatvorene račune, da se štite dječji doplatci, mirovine… Za zakon koji štiti određeni dio prihoda tvrtke ja nisam čuo.”

Na kojem je pravnom tumačenju zasnovana tvrdnja da se, kada je pokrenuta blokada mora aktivirati i Porezna uprava odnosno naplata poreznih dugova. Kako je moguće da su ti dugovi gotovo 200 milijuna kuna?

“Vidjeli smo kod predstečajne nagodbe da tvrtke godinama nisu uplaćivale ni lipu poreza. Porezna je dužna ići u naplatu čim je porez dospio, nema tu čekanja.”

Činjenica je da postoji takozvana lista dužnika. Postoje neke odredbe zbog kojih se velike tvrtke izuzimaju s takvih lista?

“Niti to ne bi smjelo postojati. Ministar je rekao da duga nema, a onda prisilna naplata par dana nakon… Svi propisi u RH moraju biti jednaki prema svima. Ne može postojati ništa da nas dijeli na velike i male. Ali vidjeli smo da kada se dublje ulazi u različite propise da su tamo propisane različite stvari koje pogoduju pojedincima.”

Kada govorimo o “lex Agrokoru”  odredba oko koje se puno razgovara imenovanje tog upravitelja. Vlada tvrdi da ga ne imenuje ona, nego sud. Koja je pravna formulacija točna?

“Sud čini da samostalno i nepristrano donese odluku. Ovdje to ne može biti, to nije odluka suda i tu nema rasprave.”

Može li sud donijeti odluku da ne imenuje povjerenika?

“Naravno. Sudačka dužnost povjerava se osobno sucu.”

Koji je sud nadležan za imenovanje?

“Vidimo da je nadležna Vlada, ali to bi trebao vjerojatno potpisati Trgovački sud u Zagrebu.”

Ostale odredbe zakona, je li on zaista u skladu s propisima Europske komisije?

“EK sama neće otvarati postupak. Tu će se pojaviti pitanje kada neki strani dobavljač bude oštećen. U ovom trenutku se neće događati ništa. Onda bismo dobili odgovor i pokrenula bi se procedura. Koja je preporuka EK? Da se svaki stečajni postupak mora voditi posebno. A mi radimo suprotno.”

Koju ili čiju nadležnost predviđa Zakon?

“Zakon to ne regulira. Samo regulira da će se prekinuti svi drugi postupci – stečajni, parnični… Svi će biti prekinuti i to na 15 mjeseci.”

Je li moguće da su dobavljači dobivali mjenice bez da bi dostavljali robu, da su davane mjenice bez pokrića? U čijoj je to sferi?

“U sferi USKOK-a, nemamo što dalje raspravljati. Moraju se ispitati činjenice.

Moramo znati što se uistinu dogodilo. Je su li to bili prikrivene naplate, prikriveno kreditiranje ili se radilo uistinu o izvlačenju novca… Ne znamo što se točno događalo, ali se znam da se mjenice naplaćuju od dobavljača.”

Kakav je u ovom trenutku položaj same Uprave. Ako se pokrene “lex Agrokor” mora se tamo tražiti da se on aktivira. Može li Vlada bez pristanka Ivice Todorića pokrenuti postupak?

“Ivica Todorić je samo jedan od sedam članova Uprave. Dvoje od ostalih šest su dovoljni da se aktivira.”

U kojem obujmu se drugi zakoni onda ne primijenjuju?

“U znatnom. Ne primijenjuju se osnove Ustava, zakon o trgovačkim društvima, ovršni zakon… Taj Zakon zadire u sve, radi se o organskom zakonu koji po Ustavu mora biti donesen kvalificiranom, dvotrećinskom većinom. Čim zadirete u nečije vlasništvo to je organski zakon. Potraživanje je imovina, samo što nije opipljiva.”

U slučaju da  Vladin povjerenik upravlja procesima, tko od malih dužnika ima i na koji način pravni utjecaj ako smatra da je oštećen u cijelom procesu?

“Prema ovom novom Zakonu nikome, ama baš nikome.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.