Alvarez ulazi u Upravu, ali Todorići će i dalje upravljati?

Vijesti 06. tra 201708:59 > 09:00
Marko Lukunic/PIXSELL

Antonio Alvarez, direktor za restrukturiranje Agrokora, još uvijek je u postupku imenovanja u Upravu najvećeg hrvatskog koncerna, neslužbeno doznaje Jutarnji list, a njegovo imenovanje dozvoljava i statut Agrokora, u kojem se u članku 2 navodi da se “uprava društva sastoji od najmanje jednog i najviše 11 članova”.

Naime, postoji i mogućnost da Alvarez proces restrukturiranja vodi kao vanjski konzultant, ali je prihvaćen model da ipak postane član Uprave, piše Jutarnji.

To znači da bi, prema članku 12 stavak 1 Statuta, Alvarez bio solidarno odgovoran za vođenje Uprave društva zajedno sa svim ostalim članovima društva. Statutom Agrokora je, jednako tako, određeno da članove Uprave imenuje Nadzorni odbor, te da će u roku od 60 dana od dana imenovanja NO sklopiti ugovor s članom Uprave. Ono što je bitno, međutim, jest to da će, sukladno predloženom ugovoru između njega i Agrokora, Alvarez ne samo direktno nadgledati i provoditi sve financijske i pravne poslove tijekom cjelokupnog procesa restrukturiranja, nego će imati pravo veta na sve odluke koji se tiču plaćanja i zaduživanja. Naravno, i njegove odluke će moći blokirati Uprava Agrokora, što znači da sadašnji vlasnik Agrokora i dalje, u određenom smislu, ima zadnju riječ u upravljanju Agrokorom.

No, Alvarezov status je pojačan činjenicom da je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, Odbor vjerovnika Agrokora, koji je potpisao tzv. standstill agreement, donio odluku o njegovu imenovanju za glavnog direktora za restrukturiranje, a Agrokor je potpisnik tog standstill agreementa. Doduše, u tom dokumentu se ne strukturira hijerarhija odgovornosti u trokutu između Odbora vjerovnika, glavnog direktora za restrukturiranje i Agrokora. Moglo bi se, stoga, zaključiti da ta suradnja neće teći baš tako glatko, ali to su i inače postupci u kojima se povjerenje u partnera stječe svakim novim provedenim potezom.