"Stier je suradnik kojega bi svaki premijer poželio"

Vijesti 13. lip 201712:08 > 12:10
N1

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostovala je u Studiju uživo N1 televizije, naime, ona je bila šefica Davoru Ivi Stieru, koji je bio njezin vanjsko-politički savjetnik.

Kakvo je vaše iskustvo sa Stierom?

Dobro političko iskustvo, zaista sam mu širom otvorila vrata, mislim da se ni on neće ljutiti ako to kažem, i moje iskustvo je dobro, i u ljudskom i u svakom drugom smislu. On spada među one ljude, a takvih je malo u politici, spada u one suradnike koje bi svaki premijer poželio. Uvijek je govorio ono što misli, nekad to čovjeku nije drago čuti, bio je koristan i unatoč tome što se nismo uvijek slagali i ja nisam koristila sve njegove prijedloge, vidite da nije dao ostavku na tu dužnost, surađivali smo do zadjega dana moga mandata. Očekivala sam to, on je to i jasno rekao kad se javio sredinom svibnja iz Brisela kazavši da bi bilo najpoštenije ići na nove izbore i on je ostao dosljedan, apsolutno vjerodostojan.

Jeste li očekivali njegovu ostavku?

Očekivala sam to, on je to i jasno rekao kad se javio sredinom svibnja iz Brisela kazavši da bi bilo najpoštenije ići na nove izbore i on je ostao dosljedan, apsolutno vjerodostojan. 

Može li Stier ostati politički tajnik stranke?

Vjerojatno ne, zato je to on i naglasio. Svaku je riječ dobro odvagnuo, poznvajući ga, i treba ih analizirati, predsjednika je oslovljavao ‘Andrej’ što je trebalo značiti da su oni prijatelji, ili su to bili. On je podržao Plenkovića i Stierova ‘nova paradigma’ je njemu služila. Bez njega i Vladimira Šeksa, ali oni su s različitih pozicija, on danas ne bi bio predsjednik. Mislim da je Stier svjestan – politički tajnik je desna i lijeva ruka predsjednika u stranci. Njegovim povratkom u Sabor u sigurno je da se neće moći računati u svakom slučaju, ako će se donositi neke odluke koje će sudaljavati od nečega za što se zalaže, on će to reći vrlo otvoreno na Klubu zastupnika.

Vidjeli smo da postoje mišljenja kako bi neki u HDZ-u radije surađivali sa SDP-om, nego s HNS-om.

Nisam nikad čula za takvu vrstu sentimenta u HDZ-u, a dugo sam bila u toj stranci, a što se tiče HNS-a, dosta se često spominje, ali Tuđman nikada nije surađivao s HNS-om i da je to smatrao nečim dobrim za HRvatsku, on bi to učinio.

Je li u HDZ-u moguća unutarstranačka demokracija, višeglasje pod Plenkovićem?

Ne vjerujem da je ovo inscenirano i da je to zato da bi se umirili desni birači jer i drugi dužnosnici i Plenković govore da je to bila nepotrebna odluka, a on nije ni dopustio pitanja na konferenciji za medije što mu je ostavilo prostora za manevre. Što se tiče demokratizcije, ne znam dovoljno o stanju u stranci da bih mogla o tome govoriti. To što ljudi ne govore javno što misle, to nije dobro – premda odluke stranačkih tijela treba poštivati – ali zato je važno iznošenje vlastitih mišljenja što Stier i čini. S jedne strane, on je nakon izbora 2012. dao velik intervju u kojem je rekao da HDZ-u treba velika demokršćanska revolucija, ali bez Jadranke Kosor, no kada je 2013. na dnevni red HDZ-u došao prijedlog za moje izbacivanje, on je bio protiv toga i argumentirao je to.

No još se nije dogodila ta revolucija, a neće ni za Plenkovića. Pitanje ideologije je ključno, vidjeli smo što se događalo – pojavio se na skupu na kojem je nastupio kontroverzni kardinal Burke, imenovanje Ilčića, koliko je to utjecalo?

Nemojte zaboraviti da je sve to o Stieru, a on je vrlo jasan u svojim odgovorima i u četiri oka i javno, i od svojih stavova nije odstupao, a Plenković je isticao da su ministri njegov izbor i ne dam – Stier je isključivo bio njegov izbor. Savjetnika je morala potvrditi i Vlada i ne mogu zamisliti da je Ilčića postavio,a da Plenković za to nije znao. Zastupnik HRAST-a je na HDZ-ovoj listi izabran u Sabor i drži krhku, ali ipak većinu. Stier – on je kristalno jasan u svojim stavovima, on je taj koji zagovara pluralizam mišljenja i zalaže se za različita mišljenja pa i ona s kojima se ne slaže. Ovim činom, tako rijetkim u hrvatskoj politici, Stier pokazuje tu čeličnu odlučnost da se ili nešto mijenja, ili digne ruka i ode nekim drugim putem. On se vraća u saborske klupe, ali to je nemjerljivo s funkcijom ministra. Mogao je i dalje šutjeti i putovati svijetom, ali odabrao je puno teži put – malo tko se u hrvatskoj politici odrekao i tih privilegija.

Kojeg njegovog poteza se osobito sjećate, ako ga se sjećate?

Ne osobito, ali recite mi za bilo kojega drugog ministra, ako se možete sjetiti neke osobito upečtaljive izjave ili ideje. Jednim dijelom i zbog jako kratkog vremana, a vidjet ćemo i da – a sada je ovo velika rekonstrukcija Vlade, o čemu je govorio Milorad Pupovac, a mislim da je Stiera i to pogodilo da se o tome govori na televiziji u drugoj državi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.