U mjesec dana iz prodaje povučeno čak pet različitih mlinaca za sol. Stručnjakinja: “Dva su moguća razloga”

Vijesti 12. svi 202418:54 0 komentara
HAPIH

U nešto više od mjesec dana čak pet jednokratnih mlinaca za krupnu sol različitih proizvođača povučeno je s polica hrvatskih trgovina.

Najprije je 29. ožujka Državni inspektorat Republike Hrvatske (DIRH) izvijestio da su opozvani Vegeta Maestro mlinac za krupnu morsku sol od 100 grama te Kotany mlinac za morsku sol od 92 grama. U slučaju prvog zbog prisustva komadića plastike (polietilen-tereftalat, tj. PET), a u slučaju drugog zbog prisustva polioksimetilena (POM).

I Podravka je, kao proizvođač Vegeta Maestro mlinca objavila na svojim stranicama da je razlog povlačenja proizvoda “moguća prisutnost komadića stranog tijela u proizvodu (PET)”. Obavijesti su objavljene na stranicama Hratske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Mehanički problem u plastičnom čepu

Desetak dana kasnije objavljen je i opoziv Nadalina mlinca s morskom soli od 100 grama, proizvođača Luxora iz Solina zbog prisustva komadića plastike. Zatim je 3. svibnja DIRH izvijestio i o opozivu Spice Chef mlinca s krupnom morskom soli od 90 grama, talijanskog proizvođača Drogheria E Alimentari S.P.A. koji na tržište stavlja Konzum plus, također zbog mogućeg prisustva plastike. Istog dana opozvan je i mlinac za krupnu morsku sol K Classic od 110 grama koji proizvodi njemački Raimund Hofman GmbH, a na naše tržište stavlja Kaufland Hrvatska.

Čak pet istovrsnih proizvoda raszličitih proizvođača opozvanih u tako kratkom vremenu zvuči zabrinjavajuće, ali navodi i na zaključak da je riječ o mehaničkom problemu jer riječ je o sličnim staklenim ambalažama s plastičnim čepom koji ujedno služi kao mlinac za mljevenje krupnih zrna soli.

“Čini se da nije ispoštovan HACCP”

Da se očito radi o mehaničkom zagađenju, kazala nam je mag. pharm. Zdenka Kocmur, savjetnica za hranu u Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača.

“Čini se da se ovdje nije ispoštivao HACCP (sustav kontrole radi osiguravanja zdravstvene ispravnosti hrane, nap.a.) koji bilježi svako zagađenje, ponajprije ono mehaničko, a zatim i sve eventualne zdravstveno-higijenske rizike koji se mogu dogoditi u procesu proizvodje. Normalno je da se povuče svaki proizvod kod kojeg se uoči takva greška”, rekla je Kocmur.

Jesu li spomenuti jednokratni mlinci za sol bili povučeni po prijavi nekog potrošača kojima se iz njih trusila plastika u hranu ili je to utvrdio Državni inspektorat prilikom svojih redovnih kontrola – još se ne zna.

Postoji rizik i s mlincima za papar

No, što se mogućeg rizika tiče, u pitanju nisu samo jednokratni mlinci za sol.

“Imamo slične mlince i za papar koji imaju plastične čepove sa žrvnjem. Taj mlinac je zapravo ambalaža i problem je što su različiti proizvođači u pitanju. Zna se da se taj tip kalupa na stroju za izradu tih plastičnih elemenata vremenom troši i onda dolazi do nestabilnosti proizvoda koji više nije ispravan”, objašnjava Kocmur.

Drugi razlog, kaže ona, može biti vrsta plastike koja je upotrebljena za izradu čepova tih mlinaca, a ne udovoljava kriterijima.

“Za takav sistem mlinaca trebala bi se koristiti plastika koja ima određenu kvalitetu, tvrdoću, otpornost i sve druge karakteristike potrebne da se ovakve stvari ne događaju. E sad, gdje je točno bio propust, to je na Državnom inspektoratu da utvrdi i o tome informira javnost”, napominje.

“Očito je problem samo u plastici”

To su dva glavna elementa koja bi mogla biti upitna, dodaje.

“Druge anomalije nisu pronađene, nekakvo higijensko zagađenje ili kršenje higijensko-zdravstvenih standarda. Očito je problem samo u plastici”, rekla je Kocmur i pripomenula da čestice plastike koje progutamo organizam ne može izbaciti i trajno ostaju u nama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!