"Napad na Kostelić nije bio nasilan, navijači nisu cvijeće"

Vijesti 18. lip 201710:38 > 10:39
N1

Danko Radajac iz Novog lista i Thomas Bauer iz Grizli komunikacija i kolumnist portala Liberal.hr gostovali su u Točki na tjedan i komentirali stanje u hrvatskom sportu.

Kad je u pitanju verbalni napad na državnu tajnicu za sport, Janicu Kostelić, Radajac smatra da se na trajektu za Brač dogodio – narod. “Onaj dan kad je Janica Kostelić postala državna tajnica, ona je postala političarka podložna svakoj kritici kao i svaki kritičar i ona je zapravo dobila kritiku kao političar na svojoj funkciji. Napad nije bio nasilan, nego vulgaran. Navijači nisu cvijeće, među njima postoje huligani”, rekao je Radajac, koji smatra da je ovo čisto kažnjavanje prema verbalnom deliktu. “Kažnjavanje postupka političara i na vulgaran način mora se prihvatiti”, rekao je, dodavši da bi se političari morali moći nositi s puno težim uvredama i dobacivanjima od običnih građana.

“Na Poljudu i Kantridi vikane su puno gore uvrede Franji Tuđmanu i njegovoj supruzi, ali policija nije uhićivala ljude”, rekao je Bauer, koji ne smatra da su kriteriji za ljude na pozicijama različiti od onih za obične građane. “Treba se sjetiti prosvjeda protiv Jadranke Kosor, toj ženi su izgovarane puno veće kritike nego Janici Kostelić, i nije bilo sankcija”, rekao je Radajac, koji smatra da je spin govoriti da je Kostelić jedna od rijetkih koja je išta pomaknula po pitanju provedbe Zakona o sportu.

Kad je u pitanju suđenje Zdravku Mamiću, Radajac je rekao da se može samo pretpostavljati da je čin oduzimanja punomoći odvjetnicima i odugovlačenja suđenja dio taktike. “Isti odvjetnički tim je na suđenju Sanaderu isto koristio taktiku odugovlačenja. Nije to nešto neobično. Mamić nije bio toliko vulgaran kad je otkazivao punomoć odvjetnici, on ima širi vokabular psovki inače”, rekao je Radajac.

“Činjenica je da je Zdravko Mamić još jako moćan i kontrolira puno toga, ali činjenica je i da se Mamić voli prikazivati moćnijim nego što jest. To je demonstracija sile”, rekao je Bauer.

Dotaknuvši se svjedočenja reprezentativca Luke Modrića, Radajac je istaknuo da je ono bilo humoristično. “Dovedeno je do razine apsurda i nije čudno da društvene mreže pucaju s tim njegovim “Ne sjećam se”, čime je on pokazao da ne poštuje ovu državu”, rekao je Radajac, dodavši da je Modrić mogao ispasti junak nacije, ali odlučio je to ne učiniti.

Bauer smatra da je Modrić idealan kapetan reprezentacije u Savezu koji vodi Davor Šuker, a kojoj je Ante Čačić trener. “Promjene će doći. One moraju doći i postala je kritična masa koja neće dopustiti da to sve ostane na statusu quo”, rekao je Radajac.  “Navijači su uvijek ispred vremena i ostatak nacije treba dostići njihovu razinu”, rekao je Bauer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.