Novi udar na građane! Odvoz smeća trebao bi svima poskupjeti

Vijesti 14. lis 201710:03 > 10:11
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Rijeci su građani početkom ovog mjeseca dobili račune za odvoz otpada veće 109 posto. Prosječna cijena odvoza smeća za kućanstvo tako je porasla sa 33,73 kune na 70,13 kuna.

Do tog poskupljenja je došlo, kako su objasnili u riječkoj Čistoći, jer su počeli zbrinjavati otpad u Centru za gospodarenje otpadom (CZO) Marišćina, a to je značilo puno veće troškove nego što su to troškovi deponiranja otpada kako se to radilo dosad. Ti novi troškovi iznose 470 kuna po toni otpada. A veći računi za odvoz otpada, kakve su već dobili Riječani, mogli bi uskoro početi stizati i na adrese u gotovo cijeloj Hrvatskoj.

Naime, 1. studenog stupa na snagu Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koja određuje da se komunalni otpad mora prikupljati odvojeno i naplaćivati po količini. Ispred svake kuće i zgrade bit će po tri spremnika – za miješani, biorazgradivi i reciklabilni otpad, piše Večernji list.

U višestambenim zgradama udio svakog korisnika određivat će se po broju članova kućanstva.

Taj novi obračun obuhvaća naplatu realnih troškova prikupljanja i troškova povećanja infrastrukture za odvojeno prikupljanje, a to nam nameće cirkularna ekonomija. Općine i gradovi morat će ispuniti ta dva uvjeta, što će nužno dovesti do povećanja cijena – objašnjava Aleksandra Anić Vučinić, predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (HUGO).

Ona napominje da dosadašnji način obračuna cijena vrlo često nije uzimao u obzir realne troškove.

Općine i gradovi, odnosno njihova komunalna poduzeća tako će, primjerice, morati graditi reciklažna dvorišta i nabaviti kontejnere za odvojeno prikupljanje, a sve to košta. Jedinice lokalne samouprave imat će rok od šest mjeseci od stupanja na snagu uredbe da donesu odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, a time i kriterije za obračun troškova gospodarenja otpadom.

Hrvatska trenutačno na deponije odlaže čak 80 posto svog komunalnog otpada, a odvojeno ga prikupi samo 24 posto. Cilj je da do 2020. odvajamo 50 posto komunalnog otpada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.