"Nije vizija HNS-a da Inu gleda kroz benzinske crpke"

Vijesti 11. stu 201716:50 > 16:54
N1

Član Predsjedništva HNS-a i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić odbacio je u subotu tvrdnje novinara o nevjerodostojnosti te stranke te je istaknuo kako je nakon jučerašnje saborske rasprave još više uvjeren da je HNS ispravno postupio kada je ušao u koaliciju s HDZ-om.

Sve što smo vidjeli u petak u saborskoj maratonskoj raspravi o povjerenju Vladi, odnosno taj “nesadržaj” oporbenih zastupnika i situacija koja je i oko Agrokora potvrđuje da smo bili u pravu i ponovno bih postupio isto, poručio je Batinić u izjavi novinarima nakon sjednice Središnjeg odbora stranke na kojoj je najavljen povratak bivšeg predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka na tu funkciju.

HNS nije isključiv i prvenstveno se zalaže za pravo na izbor svakoga građanina RH bez obzira na svjetonazor i činjenica je da je cilj našeg ulaska u koaliciju s HDZ-om je promjena paradigme promišljanja ne samo na političkoj sceni, nego i svih građana u RH. Možemo surađivati sa svima na projektima u budućnosti, no pokazalo se da je SDP za cilj imao performans bez sadržaja i utemeljenja, ustvrdio je. To je bio jedan vid destrukcije koji je pokazao da nema smisla i svrhe, ocijenio je Batinić.

Podsjetio je kao su u HNS-u još kada je Moody’ s snizio rejting Agrokoru upozorio na problem i izrazio uvjerenost kako će zakon (lex Agrokor) polučiti rezultate.

Batinić je odbacio tvrdnje kako je koalicija s HDZ-om prijevara birača, podsjetivši na HNS-ove dobivene preferencijalne glasove, ustvrdivši da su dobili manje mandata nego što im pripada. “To apsolutno nije prijevara birača i nismo iznevjerili svoje smjernice i put o kojima govorimo dugi niz godina”, rekao je Batinić.

Nitko nije nekome nešto ukrao, HNS je oštećen za dva mandata prema preferencijalnim glasovima naprosto bile su takve okolnosti i situacija, dodao je.

Upitan za komentar o obrazloženju arbitražne presude u slučaju Ina-MOL, odnosno da je izgubljena zbog pristranosti i aljkavosti u pripremi tužbe, Batinić je odgovorio kako ne može i ne želi komentirati nešto što je još u tijeku. HNS zanima proizvodnja i rad hrvatskih rafinerija i nije vizija HNS-a da Inu gleda kroz benzinske crpke. Najavio je kako slijedi analiza s koalicijskim partnerima i nakon toga će se moći dobiti izjava.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak novinarima je izjavila je kako bi voljela da ima puno više argumentirane rasprave, a puno manje niskih psovačkih nastupa, i vidi kako će Hrvatska dalje bez obzira kojoj stranačkoj boji pripadali i koji su naši politički ciljevi.

Jer ako ne prepoznajemo teme oko kojih moramo imati suglasje – a jedno od njih je obrazovanje – onda smo sigurno promašili, i što bilo tko radi u Saboru ako nije spreman preuzeti odgovornost za budućnost Hrvatske i definirati svoj stav. Ako ćemo se stalno baviti prošlošću, onda ne možemo stvarati temelje za budućnost, poručila je.