Novi početak: Počele predaje zahtjeva za otpis duga

Vijesti 02. velj 201510:26 > 10:29
N1/Screenshot

Od danas socijalno najugroženiji građani mogu predati zahtjev za otpis dugova prema sporazumu koji je Vlada dogovorila s bankama, teleoperaterima, gradovima i javnim poduzećima.

Na internetskim stranicama Financijske agencije (Fina) od subote 31. siječnja građanima su dostupni svi podaci vezani uz otpis dugova ili odgodu ovrha te svi potrebni dokumenti i obrasci za taj postupak.

Dužnici na internetskim stranicama Fine https://servisi.fina.hr/otpis-duga-javna-objava/prijava mogu provjeriti zadovoljavaju li kriterij visine duga na dan 30. rujna 2014., što je jedan od kriterija za sudjelovanju u modelu otpisa duga.

Model otpisa duga čini skup mjera za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima.

Na Fininoj stranici navedeni su svi kriteriji za otpis duga odnosno odgodu ovrhe, kao i mjere i postupak za otpis duga odnosno odgodu ovrhe, a također se mogu preuzeti i svi potrebni dokumenti i obrasci. Pregled duga, navodi Fina, može se bez naknade preuzeti u poslovnicama same Agencije ili Centrima za socijalnu skrb.

Podsjetimo, Vlada je sredinom siječnja prihvatila sporazum o oprostu dugova (prema teleoperaterima, bankama, javnim poduzećima i gradovima) najsiromašnijim građanima do 35.000 kuna, koji nemaju novca ni imovine da ga vrate. Procjenjuje se da je takvih građana otprilike 60.000.