Božić u Hrvatskoj: Poruke s oltara i molitve vjernika

Vijesti 25. pro 201719:28 > 19:34
Davor Javorovic/PIXSELL

Širom zemlje proslavljen je Božić. Katolički vjernici slavili su ponizno, u molitvi. Na najradosniji kršćanski blagdan slavi se rođenje Božića, slavenski naziv za Božjeg sina, malog Boga. Taj mali Bog za jedne nosi nadu u ozdravljenje, za druge duhovnost.

Prvo na polnoćki, a onda i na jutarnjoj misi u zagrebačkoj katedrali, kardinal Josip Bozanić ove godine bez političkih poruka. Vjernicima je govorio kako božićno slavlje pomaže u međusobnim odnosima, molio je za mir u zemljama pogođenim ratovima i objašnjavao što je božje “sve”. 

Sisački biskup Košić tradicionalno ne nalazi prostor za poruku mira i ljubavi. Kritizirao je promicanje prava onih koji nisu naravnom vezom ljubavi sposobni rađati djecu. Ali je naglasio i problem izumiranja Hrvata.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić od političara traži neradnu nedjelju. Nedjeljnim radom žena je ponižena, kaže.

“Ako se ovaj bremeniti problem koji najviše pogađa ženu majku i obitelj što skorije ne riješi u skladu s našom tradicijom i kulturom, posljedice mogu biti fatalne za naš narod i našu budućnost. Stoga, ako u ‘Hrvatskom savezu za nedjelju’ nije u prvim redovima i Hrvatski sabor, onda u Hrvatskoj nešto nije u redu,” istaknuo je nadbiskup Barišić u božićnoj propovijedi.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je u đakovačkoj katedrali na Božić središnje euharistijsko slavlje, poručivši da ne možemo častiti Boga ako Isusa Krista ne prepoznajemo na licu svakoga čovjeka, ako ne prihvaćamo i ne ljubimo svoj život i ako svoj život ne pretvaramo u služenje i za dobrobit ljudi oko nas. 

Božić je i poziv čovjeku na pomirenje sa samim sobom, svojim bračnim drugom, članovima uže i šire obitelji, ali i nadilaženje unutar podjela našeg, hrvatskog društva, poručio je.

Božićne propovijedi iz prvih redova slušaju i političari. Premijer Plenković, predsjednik sabora i dio ministara na polnoćki u zagrebačkoj katedrali. Predsjednica Republike Badnju je večer provela u karlovačkom centru za beskućnike.

Iduće godine predsjednica obećaje učiniti više za beskućnike pa i volontirati u kuhinji.

Više u prilogu Katarine Brečić.