Novi američki veleposlanik po izboru Trumpa stigao u Zagreb

Vijesti 10. sij 201817:23 > 17:33
U.S. Embassy Zagreb / Twitter

Novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst stigao je u Zagreb, objavilo je američko veleposlanstvo na svojem službenom twitter profilu izrazivši im dobrodošlicu.

Kohorst će na mjestu veleposlanika zamijeniti Julietu Valls Noyes prije isteka roka, podsjetimo, ona je u Hrvatsku stigla u rujnu 2015. godine, a da joj se “sprema” nasljednik i da je riječ o Robertu Kohorstu N1 je objavio početkom rujna prošle godine

Da će Valls Noyes biti opozvana, spekuliralo se od prvog dana nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima, jer je – iako karijerna diplomatkinja – bila bliska bivšem predsjedniku SAD-a Baracku Obami, a Robert Kohorst je privatni poduzetnik iz nekretninskog biznisa blizak Trumpu.


Kohorst nema nikakvog iskustva u diplomaciji, a dužnost u Zagrebu Trump mu je dodijelio u okviru političkog imenovanja veleposlanika, mehanizma nagrađivanja pristaša predsjedničkih kandidata i donatora izbornih kampanja.

Osim kao nekretninski magnat, poznat je i kao milijunski donator Republikanske stranke te član Trumpova odbora za prikupljanje novca za potrebe predsjedničke tranzicije. 

Kohorst je nekretninski magnat čija se tvrtka Everet Properties bavi iznajmljivanjem stanova i skladišnih jedinica u SAD-u te kupnjom i preprodajom zemljišta, a bio je i direktor proizvođača opreme za golf Tiger Shark Golf te tvrtke koja proizvodi kostime za Noć vještica Masquerade International.