"Tučnjava djevojčica nas je zgrozila, ali nije iznenadila"

Vijesti 01. velj 201820:45 > 21:13
N1

Psihoterapeutkinja i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba Gordana Buljan Flander gostujući u Pressingu Petra Štefanića komentirala je i slučaj organizirane tučnjave djevojčica u Splitu.

“Nije čudno što su to bile djevojčice. Istraživanja pokazuju da sve češće i djevojčice pribjegavaju obračunima, dok je to ranije bilo više kod dječaka”, kazala je Buljan Flander. “Zgrozilo nas je, ali stručnjake to nije iznenadilo. Djeca su bombardirana sadržajem da će biti popularni ako su nasilni”, kazala je Buljan Flander i dodala da mladi imitiraju starije. 

“Svi smo mi u adolescenciji skloniji rizičnim ponašanjima. To je normalni razvojni dio ponašanja. Time kako se ponašamo mi stariji potičemo djecu da se tako ponašaju”, kazala je Buljan Flander te dodala kako treba uložiti u prevenciju ekstremnog nasilnog ponašanja kod djece.

“Istraživanja su pokazala da danas roditelji prosječno provedu s djetetom 10 minuta”, kazala je stručnjakinja te dodala kako se mnogi roditelji “ne žele petljati” u to što mladi rade na internetu i na društvenim mrežama, a oni tamo prosječno provode oko 2,5 sata dnevno.

“Do 2 godine dijete nema baš nikakve koristi od bilo kojeg ekrana. Negdje od 3,4,5,6 godina je potrerebno ograničiti kojiko provode pred ekranima”, kazala je Buljan Flander. “Nitko djecu nije naučio da je u redu biti drugačiji i razdvojiti one koji se tuku”, kazala je stručnjakinja. Na pitanje koja je razlika između odrastanja prije i danas je u tome što se danas djeci ne nude pravi sadržaji.

Važno je da država bude puno veća pomoć roditeljima

“Roditelji su zbunjeni jer su sa svih strana bombardirani savjetima. Često pomiješaju pravo na odgoj bez batina i pravo na odgoj bez granica”, kazala je Buljan Flander te dodala da će dijete mnogo prije napraviti nešto zbog čega smo ga pohvalili nego da neće napraviti nešto zbog čega smo ga tukli.

Na pitanje jesu li roditelji nekad bili pametniji u odgoju s djecom, kazala je da je nekada roditeljima bilo lakše jer djeca nisu bili izloženi tolikim utjecajima kao što su danas. “Danas je važno da država bude puno veća pomoć roditeljima. Nekad su postojala savjetovališta gdje su roditelji mogli dobiti savjete, danas kada hoćete ići psihologu termin dobijete za dva ili tri mjeseca, a tada vam više savjet ni ne treba”, kazala je stručnjakinja.

Nije željela konkretno komentirati slučaj Nine Kuluz kojoj dijete žele oduzeti zbog odluke suda. “Kada se radi o takvim stvarima, treba odlučivati struka, a ne nitko drugi. U svakom slučaju kada se roditelji ne mogu dogovoriti, stručnjaci trebaju procijeniti interes djeteta”, kazala je Buljan Flander. Upozorila i na današnju praksu roditelja da stavljaju fotografije svoje djece na društvenim mrežama.

Na pitanje o izjavi ministrice Nade Murganić da je “to tako u braku”, Buljan Flander je kazala da je uvjerena da “ministrica osuđuje nasilje”. “Izjava je nespretno zazvučala”, dodala je stručnjakinja te dodala da je važno da je ministrica pojasnila da osuđuje nasilje.
 Izjave Ladislava Ilčića da su žene pod utjecajem hormona nije željela komentirati. “To uopće ne treba komentirati”, kazala je Buljan Flander.

“Zdravstveni odgoj je neophodan u školama i trebao bi biti obavezan svim učenicima”, kazala je Buljan Flander. “Time ne bi trebala upravljati ideologija nego bi trebao u fokusu biti najbolji interesa naše djece. Njih štiti edukacija i informacija”, kazala je Buljan Flander.