Suci kritizirali medijsko praćenje ovrhe djeteta Nine Kuluz

Vijesti 05. velj 201816:42 > 16:49
N1

Udruga hrvatskih sudaca, Ogranak Općinskog suda u Splitu, poslao je medijima priopćenje o slučaju ovrhe maloljetnog djeteta Nine Kuduz.

“Medijsko praćenje konkretnog predmeta (članci, video isječci na pojedinim mrežnim stranicama) odluku suda označava “nakaradnom”, raspravljaju što bi sud “trebao učiniti” te prenose riječi jedne stranke u postupku (majke djeteta) i njezine prijateljice koje iznose subjektivne stavove u kojima kritiziraju rad sutkinje i drugih sudaca koji su nadležni za postupanje i odlučivanje u tom predmetu.

Takav osobni i uvredljivi pristup je i privatizacija javnih medija, radi iznošenja neobjektivnih i neistinitih osobnih stavova, očito s ciljem omalovažavanja sudaca koji postupaju u konkretnom predmetu, a i sudbene vlasti u cjelini. Sudbena je vlast jedna od tri ravnopravne državne vlasti koja postupa isključivo na temelju Ustava Republike Hrvatske i zakona. U konkretnom predmetu riječ je o ovrsi na temelju ovršne isprave. Zakon o sudovima nalaže da je svatko u Republici Hrvatskoj dužan poštivati pravomoćnu i ovršnu odnosno izvršnu sudsku odluku i njoj se pokoriti.

Necivilizirano i huškačko iznošenje osobnih kvalifikacija popraćenih netočnim prikazivanjem činjeničnog i pravnog stanja je posve suprotno funkcioniranju demokratskog društva i ulozi medija koji bi sve pojave u društvu trebali pratiti objektivno i odmjereno. Neprimjereni su i suprotno opće prihvaćenim demokratskim i civiliziranim standardima osobni napadi na suce koji postupaju u ime Republike Hrvatske na temelju Ustava i zakona.

Pravni se problemi ne mogu rješavati uličnim demonstracijama, ozbiljnim prijetnjama, omalovažavanjem sudaca te onemogućavanjem rada suda. Jedino mjesto gdje građani mogu argumentirano štititi svoja prava i obveze sukladno zakonima Republike Hrvatske je sudnica.

Negativna, neprijateljska i ulično huškačka atmosfera tijekom suđenja (i provedbe ovrhe) ugrožava neovisnost, a može ugroziti i nepristranost sudbene vlasti. Nema tog razloga zbog kojeg bi sud trebao donositi popularne odluke. Odluke moraju biti na temelju Ustava i zakona bez obzira na to sviđa li se to nekome ili ne.

Naglašavamo da je ovdje riječ o maloljetnom djetetu čiji interes mora nadjačati interese roditelja.”, stoji u priopćenju Ogranka Općinskog suda u Splitu Udruge hrvatskih sudaca.