Dugine obitelji 'planule', tiskat će se još slikovnica

Vijesti 09. velj 201808:48 > 08:53
Dugina obitelj

Udruga Dugine obitelji započela je jučer crowdfunding kampanju „Moja dugina obitelj – slikovnica o djeci istospolnih roditelja“ i u samo 24 sata prešla je dva početna cilja postavljena kampanjom: osiguravanje sredstava za tisak još 1000 slikovnica, te osiguravanje sredstava za tisak 1000 primjeraka bojanke „Moja dugina obitelj“.

Cilj slikovnice “Moja dugina obitelj” je jačanje socijalne integracije djece koja imaju istospolne roditelje te promicanje tolerancije i poštovanja različitosti. Slikovnica je namijenjena djeci predškolske dobi te prikazuje sličice iz života dvoje djece s istospolnim roditeljima.

Crowdfunding kampanju udruga odlučila je pokrenuti nakon neočekivano velikog interesa za besplatnim primjerkom slikovnice „Moja dugina obitelj“, koja je predstavljena javnosti tijekom siječnja. I prije samog službenog predstavljanja slikovnice, udruga je zaprimila više stotina upita iz Hrvatske i inozemstva, te kampanjom želi osigurati primjerak svakom zainteresiranom pojedincu, obitelji i organizaciji.

„Vjerujemo da na ovakav način doprinosimo stvaranju društva u kojem se od malih nogu uči poštivati različitosti i prihvaćati sve obitelji.“ kaže Daniel Martinović, koordinator udruge koja je izdala slikovnicu. „Prvi cilj nam je bio osigurati 3000 dolara kako bi mogli tiskati 1000 novih primjeraka slikovnice, ovaj put u boljoj, ukoričenoj verziji. U svega par sati prešli smo taj cilj, što je uistinu nevjerojatno, količina podrške nas ne prestaje iznenađivati. Do kraja jučerašnjeg dana prešli smo i cilj od 5000 dolara, koji nam omogućuje tisak 1000 primjeraka bojanke „Moja dugina obitelj“. Bojanka je nešto novo što smo htjeli ponuditi i našoj djeci, i svim ostalim zainteresiranim osobama koje dijele naše vrijednosti.“

Novo izdanje slikovnice dostupno je i na engleskom jeziku, budući da je udruga u proteklih mjesec dana zaprimila i brojne upite iz inozemstva. Osim roditelja, interes za slikovnicom pokazale su i knjižnice; „Moja dugina obitelj“ tako će biti dostupna za posudbu u Rijeci, Osijeku, Sisku i Zagrebu gdje udruga planira održati i prezentacije slikovnice, a ovom kampanjom želi omogućiti dovoljno primjeraka da slikovnica dospije i u sve ostale knjižnice koje žele svoje primjerak.

Dugina obitelj

„Idućim ciljem od 10 000 dolara želimo osigurati još 1000 primjeraka slikovnice i 1000 primjeraka bojanke. Uz donaciju kampanji, podržavatelji i podržavateljice mogu odabrati razne poklone, od majica „Moja dugina obitelj“, šalica s motivom iz slikovnice, puzzle za najmlađe i tako dalje.“, izjavio je autor slikovnice Ivo Šegota. „Heroji ove slikovnice su Ana i Roko. Vole sve što i njihovi vršnjaci predškolske dobi – sport, igranje s prijateljima i druženje s roditeljima. Roku je omiljeno voće kruška, a Ani jagoda. I naravno da imaju svoje omiljeno godišnje doba. Ipak, po nečemu se malo razlikuju od svojih vršnjaka – Ana ima dvojicu tate, a Roko dvije mame. I znaju da se takve obitelji zovu dugine obitelji. Ova slikovnica je od naročite koristi upravo djeci iz takvih obitelji jer u njoj mogu prepoznati sebe i svoj svakodnevni život. Uz to, ova slikovnica baš svakom roditelju može pomoći razgovarati sa svojim djetetom o duginim obiteljima i različitostima u društvu koje su dio naše realnosti.“

„Ukoliko pređemo i treći cilj, četvrti cilj će nam biti osigurati sredstva za izdavanje novih slikovnica. Želimo da Roko, Ana, njihovi prijatelji i njihove obitelji dožive još mnoge avanture; ideja ima puno, poput „Moja dugina obitelj na ljetovanju“ ili „Moja dugina obitelj na zimovanju“. Vizija naše udruge je društvo koje poštuje, prihvaća i slavi sve obitelj, te ovaj izdavački pothvat je samo jedna od aktivnosti kojom planiramo to i postići. Jako smo ugodno iznenađeni količinom podrške, i veseli nas vidjeti da su i naši sugrađani i sugrađanke prepoznali naše vrijednosti i podržali nas i kroz ovu kampanju“ izjavio je Martinović. „Kampanju planiramo provoditi do kraja mjesece i pripremamo još par iznenađenja, te pozivamo sve zainteresirane da nas prate i dalje na našim društvenim mrežama. Svaka donacija koristit će se za razvijanje naše misije i vizije, te pozivamo sve koji još nisu da sudjeluju u kampanji i podrže dugine obitelji u Hrvatskoj.“

Udruga „Dugine obitelji“ osnovana je 2017. godine nakon niza djelovanja kao neformalna građanska inicijativa. Okuplja LGBTIQ* parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o izazovima i lijepim stranama planiranja obitelji.