Za večeras zakazana sjednica Stožera civilne zaštite

Vijesti 19. ožu 201815:41 > 15:44
N1

Za ponedjeljak u 20 sati sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

S porastom temperatura zraka u prvoj polovici mjeseca ožujka započelo je intenzivnije topljenje velikih količina snijega, a što je dovelo do porasta vodostaja rijeka na cjelokupnom području Republike Hrvatske. Trenutačno najsloženija situacija je na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Ličko-senjske, Brodsko-posavske i Zagrebačke županije.

Na zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ravnatelja DUZS-a Dragana Lozančića, za danas u 20:00 sati sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na temu obrane od poplava te praćenja razvoja situacije i poduzimanja odgovarajućih mjera.

DUZS je preko svojih područnih ureda za zaštitu i spašavanje i Županijskih centara 112 u stalnom kontaktu s predstavnicima JLR(P)S te žurnih službi. Kroz stožere civilne zaštite koordinirane su sve aktivnosti između operativnih snaga sustava civilne zaštite za podizanje pripravnosti za slučaj poplava te angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu.

Temeljem održanih sjednica i zahtjeva stožera civilne zaštite, za potrebe obrane od poplave na ugrožena područja do sada je iz DUZS-a upućeno:

– u Kosinj: 3 čamca aluminjska s opremom, 10 agregata 2,5-5 kw s opremom, 30 prsluka za spašavanje na vodi

– u Jasenovac: jedna pumpa visokog kapaciteta

– u Karlovac: jedna pumpa visokog kapaciteta i dvije punilice za pijesak s opremom

– iz Ravnateljstva za robne zalihe: jedna pumpa visokog kapaciteta (Letovanić) i 2 punilice za pijesak s opremom (Jasenovac, Lipovljani)

U pripremi je:

– 40 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe

– 20 pumpi za vodu

– 20 agregata

– 3 pumpe visokog kapaciteta (preko Robnih zaliha)

– 4 čamca s opremom

Održavanje sjednica Stožera civilne zaštite, pravovremeno reagiranje na lokalnoj razini, odlična suradnja s Hrvatskim vodama kao glavnim nositeljem obrane od poplava, koordinacija na svim razinama te poduzete preventivne aktivnosti, rezultirali su smanjenjem broja poplavljenih objekata u odnosu na poplave prethodnih godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.