Opći uspjeh ne bi trebao biti kriterij za upis u srednju

Vijesti 29. svi 201812:25 > 12:50
N1

Među učenicima koji su ove godine završili osnovnu školu njih 4,9 posto prošlo je više razrede s ocjenom 5,0, pokazuje izvješće Instituta za društvena istraživanja.

 Od 46.050 redovnih učenika koji su ove godine završili svoje osnovnoškolsko obrazovanje, gotovo pet posto ih je više razrede prošlo s čistom peticom.  Među superodlikašima znatno je veći broj djevojaka (68,4%) od mladića (31,6%).

Svaka 14. djevojka je ‘superodlikašica’, a svaki 32. mladić je ‘superodlikaš’. Ovi učenici najzastupljeniji su u Varaždinu i Zagrebu. Velika većina njih (94,1%) upisuje gimnazije, dok ostatak odlučuje upisivati programe u području zdravstva, ekonomije i elektrotehnike. 

 Institut predlaže ukidanje općeg uspjeha

Institut za društveno istraživanje ipak predlaže ukidanje iskazivanje općeg uspjeha jer ono ne ukazuje na jake i slabije strane učenika kao ni na njihove interese i potencijale.

Opći uspjeh ne bi se trebao koristiti kao kriterij pri upisu u srednje škole. Trebalo bi dalje razvijati postojeći model upisa koji veću važnost pridaje predmetima važnima za smjer koji učenik upisuje te uvesti mogućnost prijemnih ispita, poručuju iz Instituta, navodeći da bi trebalo izbjegavati tzv. malu maturu.

Također navode da Okvir za vrednovanje nudi brojna rješenja, ali da se niti jedno od njih nije našlo u izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje su upućene u saborsku proceduru. 

Analiza 'Superodlikaši'
Analiza 'Superodlikaši'
Analiza 'Superodlikaši'

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.