Hrvoje Zovko novi predsjednik HND-a

Vijesti 29. lip 201813:04 > 13:07
Čitateljica N1

Dugogodišnji novinar HTV-a Hrvoje Zovko novi je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Hrvoje Zovko na današnjoj je Iznornoj skupštini izabran za predsjednika sa 47 glasova, kandidatkinja za čelno m jesto HND-a Branka Starčević dobila je 13 glasova, Anton Filić 10, dok je 5 listića bilo nevažeće.

Hrvoje Zovko novinarstvom se bavi od 1995. godine. Prva redakcija mu je bila zagrebačko dopisništvo Glasa Slavonije u kojem je radio do 1997., a te je godine radio i u zagrebačkom dopisništvu Novog lista.

Na HRT-u je od siječnja 1998. U svojih 20 godina rada na televiziji bio je, između ostalog, dopisnik HRT-a iz Srbije, dva puta je izvještavao iz Afganistana (2004. i 2012.), obavljao je funkciju urednika deska i redakcije unutarnje politike. Godine 2012. nominiran je  za HND-ovu nagradu „Novinar godine“.

Trenutačno obavlja posao izvršnog urednika programa HRT4. Član je HND-a od 1997., predsjednik je Zbora istraživačkih novinara, te je član Izvršnoga i Središnjeg odbora HND-a, napisao je Zovko u svojoj biografiji.

‘Problematizirat ću pritisak PR-a na novinarske standarde’

‘Financijska i kadrovska stabilizacija bit će mi glavni zadatak u nadolazećem razdoblju. Na skupštini ću iznijeti konkretan plan ušteda, naplate dugova i osiguranja stalnih prihoda, koji će donijeti društvu značajne uštede i omogućiti financijsku konsolidaciju. Znatno ću intenzivirati rad na privlačenju novinara mlađe generacije u Društvo.

Nastojat ću da se u Tajništvu ustroji mali i funkcionalni tim profesionalaca s kojima bi svakodnevno operativno surađivao na financijskoj konsolidaciji, međunarodnoj suradnji i pokušajima da radom na terenu i obilaskom medijskih kuća pokušamo pridobiti mlađe članove, posebno one u rastućem, najčešće potplaćenom, sektoru web novinarstva.

Jamčim posve transparentan rad predsjednika i glavnog tajnika, a zalažem se, također, za izradu novoga suvremenijeg statuta, koji će bolje odražavati potrebe Društva te pojednostaviti složene procedure donošenja odluka.

Provodit ću proaktivnu politiku prema mjerodavnim institucijama kao što su Ministarstvo kulture, Sabor i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije. Tražit ću žurno sastanak s resornom ministricom Ninom Obuljen na temu stanja u medijima i medijskog zakonodavstva. Upravo to medijsko zakonodavstvo zastarjelo je i odavno ne ispunjava svoju funkciju. Stanje je takvo da profesiji, posebice ozbiljnom, istraživačkom novinarstvu prijeti potpuni slom.

Malo koja gospodarska grana je gospodarskom krizom dotučena kao novinarstvo. Sve Vlade u proteklom desetljeću uglavnom su mirno promatrale propadanje novinarske profesije. Sve što je učinjeno posljednjih godina, poput smanjivanja PDV-a, samo je išlo na ruku poslodavcima, medijskim vlasnicima’, navodi se, među ostalim, u Zovkovu programu kojim je dobio podršku kolega na Izbornoj skupštini.

Uskoro opširnije…

Zovkov prethodnik, podsjetimo, Saša Leković u svibnju je Središnjem odboru te strukovne organizacije podnio ostavku na mjesto predsjednika Novinarskog društva.