Weber: Ako bude tužbi, troškove će snositi sam Agrokor

Vijesti 08. srp 201810:47 > 10:48
N1

Gošće Točke na tjedan bila je Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika u Agrokoru.

“Sada kreće period u kojem bilo tko od vjerovnika ima pravo uložiti žalbu na nagodbu. Očekujemo period u kojemu će Visoki trgovački sud odlučivati o žalbama. To je u domeni suda, očekujemo pravomoćnost presude”, rekla je Weber.

Što vam se činilo najteže u pregovorima?

Bilo je dosta teških situacija. Otkad smo Peruško i ja došli u Izvanrednu upravu imam osjećaj da traje beskonačno dugo, nijedan dan nije uobičajeni dan u uredu. Bilo je jako puno teških situacija. Sjećamo se kad je Vidaković kidala nagodbu pred kamerema, to nije bio jedini slučaj dizanja od stola. Iz tog razloga smo prve runde pregovora imali na dislociranim lokacijama, htjeli smo dio procesa maknuti od Zagreba, da budu fokusirani samo na nagodbu. Bili smo pod vremenskim pritiskom, 1. 3. nije izgledalo da ćemo to uspjeti završiti. Bilo je noći i noći gdje smo pregovarali i finalizirali sve elemente nagodbe. U tim noćima bilo je odlaženja, zaustavljanja, trganja, svega…

Rusi su se vratili za stol na neki način. Koliko su teški pregovarači?

Hrstić je dobro rekao, oni nikad nisu ni otišli. U početku su pokušavali sudskim putem povratiti dio duga na tržištima koja nisu pod zakonom o Izvanrednoj upravi. Već i Ramljak je počeo pregovoaratri sa Sberom o njihovom povratku za stol. Peruško i ja smo ozbiljno krenuli prema Sberu jer jasno je da ako se najveći vjerovnik ne vrati za stol su minimalne šanse za postizanje nagodbe. Svi pregovarači su teški. Sber se ponašao iznimno konstruktivno. Imali su odgovornost i prema samom sustavu, pokazali su dozu odgovornosti.

Poletaev je rekao da se razišao s Ramljekom zbog prodaje Agrokora.

Čula sam tu izjavu Poletaeva. Vjerujem da se u tom trenutku uglavnom raspravljalo o prodaji netemeljnog poslovanja. Nemam saznanja o tome da je bila ideja da bi se proda sve.

Tko je najzaslužniji što je nagodba postignuta? Što je s Martinom Dalić? 

Apsolutno hvala Dalić i Ramljaku, treba zahvaliti svim dionicima, vjerovnicima… Htjela bih reći da nije jednostavno godinu i pol dolaziti na posao i ne znati što će biti sutra s vašom kompanijom… Bitno je zahvaliti svim zaposlenicima. I Vlada je zaslužna zbog pravovremene reakcije, Dalić i Plenković su pravovremeno stvorili zakonodavni okvir koji je omogućio da se proces provede u ovakvom roku.

Koliko su pogreške Dalić utjecale na atmosferu oko pregovora?

Tu je opet potrebno naglasiti da smo se trudili da proces bude odvojen od dnevne politike. To je bilo nemoguće osigurati, ali svaki put kad se ponovno pokretala nekakva priča na temu Agrokora, to nam je otežavalo, ali vjerovnici su jasno rekli da je u pitanju poslovni i financijski proces.

Koliko ste bili izloženi pritisku, čak i političkom. Vlada je cijeli kredibilitet uložila na nagodbu.

Iskreno moram reći da nismo primili nijedan poziv političkog pritiska ni sa jedne strane. Bili smo fokusirani na samu nagodbu. Pritisak nismo osjetili. Vidim da se pokšavaju plasirati teze oko geopolitike, ali to iz naše perspektive ne izgleda tako. Rasprava je uvijek bila konstruktivna i vodila se na bazi brojeva i financijske analize.

Je li vas Ramljak nazvao i čestitao na nagodbi?

Čestitao nam je, je. I mi smo njemu čestitali. Svi koji su radili na nagodbi su jednako zaslužni za provedbu ove nagodbe.

Kada će biti objavljeni svi troškovi?

Vjerujem da će biti objavljeni nakon 10.7. troškovi svih savjetnika.

Je li njihov rad prestao sada?

Sada ulazimo u razdoblje implementacije, a period do pravomoćnosti iskoristit ćemo za pripremu same implementacije koja je kompleksan proces. Sigurno će biti modifikacija, neće biti potrebni svi i na način na koji su bili potrebni do sada, ali dio savjetnika će biti potreban i dalje.

Nisu svi vjerovnici glasali za nagodbu. Gjde je zapelo s Adrisom?

I Franck i Alka i Agram su podržali nagodbu. Što se tiče Adrisa, meni je iznimno žao što s njima nismo postiglli dogovor. Oni su imali situaciju u kojoj je dio tražbine bio na Croatia osiguranju. Oni nisu zadovoljni povratom. U dijelu u kojem je tražbina bila pokrivena nekretninama dobit će cijeli povrat. U dijelu gdje su kreditirali Agrokor d.d. povrat će biti znantno niži. I dalje komunicimramo s njima i tražimo rješenje.

Tko će plaćati tužbe ako dođe do njih?

Bilo bi dosta neozbiljno ne očekivati tužbe. Mi ne očekujemo osporavanje nagodbe, ona je provedena na način da su svi tretirani pravično i pravedno. Ako bude tužbi, one su usmjerene protiv kompanije koja postoji i isključvio će kompanija snositi troškove tužbi. To nema veze s državom, porezni obveznici ni do sad nisu snosili troškove.

Koliko je država otpisala troškova?

Nemam saznanja da je otpisala išta. HBOR će se naplatiti u cijelosti, Porezna uprava je naplatila sve. Porezni obveznici nisu snosili nikakav trošak.

Što će Izvanredna uprava raditi do jeseni?

Pravomoćnost nagodbe ovisi o VTS-u, mi očekujemo da će se to dogoditi na jesen. Mi ćemo dotad raditi na nekoliko frontova. Prvi je priprema implementacije, radit ćemo na restrukturiranju same grupe, bitno je povećati vrijednost kompanje i uspostaviti pravila korporativnog upravljanja.

Hoće li biti promjena u menadžmentu?

To je teško sada prejudicirati. Operativno restrukturiranje nosi i takve promjene, ali za sad nema dogovora o tome. O tome će odlučivati budući vlasnici.

U kakvom je stanju kompanija sada?

Mi smo napravili detaljnu analizu svih lokacija Konzuma, on je bio najveći izazov. Nekih 60-ak lokacija je zatovreno i mislim da je to to zasad. Jedan od ključnih razloga su najmovi koje je Todorić koristio kao način financiranja. U maloprodaji su marže iznimno male, potrebna je iznimna kontrola troškova. Ne postoji konkurent u maloprodaji koji bi mogao podnijeti toliko veće troškove najma.

Jeste promijenili te ugovore?

Jesmo. Ostala su nam dva s kojima se nismo dogovorili.

Kakva je situacija hrvatskih dobavljača? Vidaković se istaknula kao čvrst pregovarač?

Je, točno. Jedan od elemenata nagodbe je osiguranje polica našim dobavljačima za sljedećih pet godina. Uz uvjet da su ugovori na tržišnim principima. To i dobavljavče tjera da budu konkurentni. Vidavkoić je bila čvrsti i težak pregovarač, sada su joj i financijske insitutucije čestitale zbog konstruktivnog doprinosa samoj nagodbi.

Poletaev je rekao da nikad nisu htjeli biti vlasnici. Koliko će se oni zadržati u Agrokoru?

Banke se ne osjećaju dobro kad imaju velike vlasničke udjele. Financijske insitucije imaju udjele u komapaniji koja nije postigla punu vrijednost. Jedini način da dobiju povrat potraživanja je da rade na povećanju vrijednosti kompanije. Ako bi sada išli prodavati ne bi postigli punu vijednosti koju očekujemo da će se postići za tri do pet godina. Prodavat će dio netemeljnog poslovanja, građevina, hoteli, poliklinike… Što se tiče core biznisa, tu nema odluke o prodaji kompanija.

Pohvalno se izrazio o vašem radu. Hoćete li ostati u Agokrou nakon što završi postupak Izvanredne uprave?

Peruško i ja smo od početka u ovom postupku. On u upravi Tiska, ja u dijelu netemeljnog poslovanja. Mi definitivno imamo najbolji uvid i viziju toga što bi se moglo i trebalo napraviti. Odluka o budućoj upravi je u domeni novih vlasnika i oni će donijeti odluku koja će biti najbolja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.