Izglasana nagodba o Agrokoru!

Vijesti 04. srp 201807:31 > 18:29
N1

Agrokorovi vjerovnici u srijedu su izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina. Za nagodbu u Agrokoru tako su glasovali vjerovnici s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

Sada svi prisutni vjerovnici moraju potpisati zapisnik, čime je ročište gotovo. Sutkinja Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak, odnosno sutra, Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika.

Na ročištu su pravo glasa imali vjerovnici s ukupno 33,7 milijardi kuna tražbina, od čega je na ročištu u Ciboni prisutno oko 450 predstavnika vjerovnika s tražbinama ukupno vrijednim 31,86 milijardi kuna.

Predstavnici vjerovnika su nešto prije 14 sati izglasali da svi prisutni vjerovnici s osporenim tražbinama također imaju pravo glasa o nagodbi.

Nakon što je u stanci točno izračunato koliko će vjerovnika i s koliko tražbina imati pravo glasa, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Siladi Rstić je izvijestila da su vjerovnici s ukupno 8,43 milijarde kuna osporenih tražbina također dobili pravo glasa.

Taj iznos pribrojen je ranijem ukupnom iznosu nenamirenih tražbina s pravom glasa u iznosu od 25,3 milijarde kuna te tako pravo glasa imaju predstavnici vjerovnika s ukupno 33,75 milijardi kuna odnosno 2.978 vjerovnika. Od tog ukupnog iznosa tražbina, 66,7 posto je potrebno da bi nagodba bila izglasana.

Ročište koje je održano u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu počelo je nešto iza 11 sati ročište na kojem su Agrokorovi vjerovnici glasovali o nagodbi u sklopu procesa izvanredne uprave, a nakon što je završio proces njihove registracije.

Pravo glasa imalo je 3.069 vjerovnika, a ukupan iznos tražbina zadnjeg radnog dana prošlog mjeseca iznosio je 42,64 milijarde kuna. Glas se računa ovisno o iznosu tražbina i da bi nagodba prošla morala je dobiti podršu od 67 posto.

Vjerovnici su glasali putem aplikacije koju je razvila Agrokorova tvrtka i prije izglasavanja je bilo poznato da ako nagodba prođe, da će najveći vlasnici biti Sberbank s 39,2 posto, imatelji obveznica s 25 posto, VTB banka sa 7,5 posto i Zagrebačka banka s 2,3 posto i oni će zajedno imati gotovo tri četvrtine vlasništva u Agrokoru. 

TIJEK DOGAĐANJA PRATILI SMO OVDJE:

16:45 Financijski savjetnik za određenu grupu dobavljača i određene vlasnike dužničkih vrijednosnica Hrvoje Japunčić, kazao je u srijedu da određeni vjerovnici nisu glasovali za nagodbu prvenstveno iz pragmatičkih razloga, odnosno nezadovoljstva koliko su dosad plaćeni i koliko će biti u budućnosti, kao i koliki će biti njihov vlasnički udjel u novom Agrokoru.

Više čitajte OVDJE.

16:40 Predstavnik Sberbanke Sergej Volk kazao je da je zadovoljan postignutom nagodbom u Agrokoru.

“Postignuta je velika podrška kreditora. I međunarodnih i lokalnih kao i dobavljača. Svi su radili tnaporno kako bi došli do ciljne crte. Zadovoljni smo rezultatom, 80 posto je velika podrška”, rekao je Volk.

N1 Hrvatska

Više čitajte OVDJE.

16:15 Adris grupa u srijedu je, nakon izglasavanja nagodbe u Agrokoru, priopćila da ostaje kod svojih ranije izloženih argumenata zbog kojih nije podržala nagodbu te da će ustrajati u zaštiti svojih interesa.

“Ostajemo kod svih argumenata koje smo iznijeli u javnosti i zbog kojih nismo podržali nagodbu vjerovnika. Za nas je ovo vjerovničko-pravni, a ne politički ili neki drugi odnos. Ustrajat ćemo u zaštiti svojih interesa“, priopćeno je iz Adris grupe.

Više čitajte OVDJE

15:50 Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor, Fabris Peruško te njegova zamjenica Irena Weber, komentirali su postizanje nagodbe u Agrokoru.

Peruško je zahvalio vjerovnicima i članovima vjerovničkog vijeća na radu na postizanju nagodbe te svima onima koji su radili na pisanju nagodbe, kao i zaposlenicima Agrokora.

Više čitajte OVDJE.

15:35 Premijer Andrej Plenković je u Varaždinu, komentirajući postignutu nagodbu u Agrokoru, izjavio kako je bitno da novi suvlasnici u koncernu pokažu vjeru u novu kompaniju i u njezinu sposobnost da generira dobit.

Na pitanje zahvaljuje li Martini Dalić, bivšoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva koja je dala ostavku pod pritiskom afere “mailovi Borg skupine” Plenković je potvrdno odgovorio. A na pitanje je li se danas čuo s Dalić, odgovorio je da danas nije, ali da je ona dala veliki doprinos svemu.

Više čitajte OVDJE.

N1 Hrvatska

15:30 Predstavnica dobavljača, Marica Vidaković, nakon izglasavanja nagodbe u Agrokoru obratila se javnosti, kazavši da se u slučaju eventualne prodaje Konzuma mora dobiti suglasnost dobavljača. “Apsolutno se ne bojim, mislim da su previsoke i preriskantne mjere koje bi dobavljači poduzeli, ako se ne ispuni ono što je izglasano”. “Ugovorili smo tržišne udjele za sljedećih pet godina. S naše strane je potrebno da moramo biti cjenovno konkurentni i kvalitetom odgovoriti potrebama potrošača”, rekla je Vidaković.

Više čitajte OVDJE.

15:17 Od značajnijih vjerovnika Franck i Agram su podržali nagodbu, a Adris i Raiffeisen su bili protiv, javlja naš reporter Hrvoje Krešić.



15:05 “
Za nagodbu je dakle glasovalo 80,20% ukupnih tražbina odnosno 27,1 mlrd kn od 33,6 mlrd kn ukupnih tražbina”,  javlja naš reporter Hrvoje Krešić. 

15:01 “Gotovi smo, trebaju nam još dvije minute za posljednju provjeru prije objave rezultata glasovanja”, rekla je sutkinja Siladi Rstić.

“Ako sud donese pozitivnu odluku, ja ću nastojati već sutra napisati rješenje”, kazala je.

14:57 “Tehnička služba se još jednom oglasila, zamolila sve prisutne da ‘glasovanje konačno privode kraju’…”, javalja naš reporter Hrvoje Krešić.

14:52 Tehnička služba je upravo zamolila sve vjerovnike s osporavanim tražbinama koji dosad nisu imali pravo glasa nego su ga upravo dobili da na svojim aplikacijama stisnu – “refresh”.

14:47 Kako 2/3 prisutnih vjerovnika s pravom glasa mora podržati nagodbu da bi uspjela, potrebno je da vjerovnici koji u rukama ukupno drže 22,5 milijardi kuna duga budu za nju.

14:42 “Ukupne neosporene tražbine bile su 25,3 mlrd. Danas su pravo glasa dobili vjerovnici u iznosu od oko 8 milijardi, pa je ukupni iznos vjerovnika s pravom glasa 33,7 mlrd., od toga ovdje prisutno 31,8 mlrd. ili 2978 vjerovnika”, kazala je sutkinja Siladi Rstić.

14:39 U dvoranu se vratila se sutkinja Siladi Rstić. Slijedi glasovanje o nagodbi vjerovnika oko Agrokora.

14:30 Stanka od 15 minuta koju je sutkinja odredila prije gotovo 50 minuta još uvijek traje. Stanka je određena jer dosadašnjim vjerovnicima treba pridodati ove kojima je danas utvrđeno pravo glasa (a to su svi prisutni), nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o nagodbi.

13:44 Vjerovnici s osporenim tražbinama dobili su pravo glasa. To znači da je većina pristunih vjerovnika podigla ruku da i oni vjerovnici s osporenim tražbinama mogu glasovati o nagodbi. To pravo su dobili smo oni koji su se danas fizički pojavili na ročištu.

Sutkinja se sada povlači na 15 minuta kako bi dosadašnjim vjerovnicima pridodala ove kojima je utvrđeno pravo glasa, a to su svi prisutni. Nakon toga bi trebalo uslijediti glasovanje o nagodbi.

13:31 Na ročištu je trenutno 450 predstavnika vjerovnika, od čega neki odvjetnici predstavljaju i po nekoliko desetaka vjerovnika, javlja naš reporter Hrvoje Krešić.

13:14  Pred prisutnima se sada na ekranima vrti popis onih koji imaju osporena potraživanja a povjerenik u Agrokoru im priznaje pravo glasa. Ima zanimljivih stavki: ZABA npr. u dvije različite stavke potražuje po jednu lipu od Konzuma. Ima tu i državnih institucija s osporenim potraživanjima: Centar za restrukturiranje i prodaju od Tiska potražuje 84,5 milijuna kuna.

Iznosi osporavanih tražbina variraju od spomenute jedne lipe pa do nekoliko stotina milijuna kuna.

13:11 Sutkinja se upravo vratila u dvoranu. Kaže da su ‘izlistali’ sve osporene prisutne, glasovat će se kaže o njima, a nakon toga o nagodbi.

12:23 Sutkinja Siladi Rstić se još jednom obratila prisutnima: “Kako je izvanredni povjerenik do sada tajio kome će i kako predložiti pravo glasa, treba nam malo više vremena da posložimo tablice (s potraživanjima) za nastavak.”

12:18  Nakon što su se sa svojim prigovorima i žalbama javili zastupnici vjerovnika, među njima i Erste banka, sutkinja je dva puta produžila pauzu.

11:55  “Politička budućnost Andreja Plenkovića u HDZ-u nije povezana s postupkom Izvanredne uprave. Ono što je važno je da će usvajanje nagodbe biti pobjeda Andreja Plenkovića, HDZ-a i vladajuće većine”, poručio je šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić nakon pitanja hoće li postizanje nagodbe osigurati Plenkovićevu budućnost u stranci. Kaže da je Lex Agrokor bio besprijekorna intervencija Vlade za očuvanje radnih mjesta, malih dobavljača, velikih dobavljača, te da je turistička sezona odrađena besprijekorno. Uvjeren je da će nagodba biti potvrđena do zakonskog roka 10. srpnja.

N1
N1
N1
N1
Ilustracija
N1
Igor Soban/PIXSELL
N1
N1
N1
N1

11:51 Sutkinja je odredila pauzu.

11:48  Iznos prisutnih utvrđenih nenamirenih tražbina s pravom glasa o odobravanju prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina je 23.359.855.611,60 kuna.

11:44 Zbog razlike u iznosu prigovor je uputilo i društvo Triticum. Od Konzuma traži oko 900 kuna više nego što stoji u dokumentima.

11:43 Prijedlog izvanrednog povjerenika je da svi prisutni vjerovnici osporenih tražbina imaju pravo glasa, neovisno o tome je li tražbina osporena od strane izvanrednog povjerenika ili drugih vjerovnika; sutkinja utvrdila da mu zakon to dopušta i odobrila.

11:40Tomislav Orehovec, odvjetnik Ivice Todorića, izrazio je bojazan da slučajeva poput ZG Holdinga ima još. Sutkinja mu je odgovorila da je to samo bojazan.

11:38 Prigovor je iznijela i odvjetnice Adris grupe Belinda Čačić, koja  tvrdi da se u postupku prije glasovanja podmirivalo osporene tražbine bez ovršne isprave.

11:30 Predstavnik ZG Holdinga prigovorio je zbog visine potraživanja ZGH utvrđenih u tekstu nagodbe, tvrde da im nije isplaćeno sve što je navedeno, a iznos potraživanja je umanjen. Kako su izračunali, razlika je 19,2 milijuna kuna. Odvjetnik Agrokor kaže da je riječ o pogrešci “u pisanju i računanju”, javlja naš reporter Hrvoje Krešić.

11:14 Izvanredna uprava i vjerovnici slušaju sutkinju kako objašnjava da po njenom mišljenju neki vjerovnici, oni kojima su osporene tražbine, ipak nisu imali sva prava.

11:13 Sutkinja proglasila početak ročišta u slučaju Agrokor. Objašnjava da je riječ o nagodbi, pa da stoga neće biti rasprave nego će se samo prihvatiti (ili neće) ono što je dogovorila/predložila Izvanredna uprava i privremeno vjerovničko vijeće.

11:12 S obzirom da su snimatelji i fotografi pozvani da obave posljednje dopušteno snimanje prije početka, očekuje se da će ročište uskoro početi.

10:59 Fabris Peruško i Irena Weber iz Izvanredne uprave Agrokora očekuju da će sve biti brzo i učinkovito. 

11:13 Sutkinja proglasila početak ročišta u slučaju Agrokor

10:56 Ročište bi trebalo početi u 11 sati.

10:55 Iz Uprave Agrokora su poručili kako ipak nema probelma oko sustva glasovanja.

10:43 Kako javlja naš reporter Domagoj Novokmet, u dvorani je oko 280 predstavnika vjerovnika Agrokora, no nije poznato koliko ih zastupaju. Teoretski, jedan predstavnik može zastupati i deset vjerovnika.

Pojavio se problem sa sustavom glasovanja, javljaju neslužbeno predstavnici vjerovnika koji se nalaze u dvorani.

10:30 Termin predviđen za registraciju vjerovnika i ulazak u dvoranu bio je od 8 do 10 sati, a očekuje se da će ročište početi do 11 sati, javlja iz dvorane naš reporter Hrvoje Krešić.

10:15 Kako javlja naš reporter Domagoj Novokmet, na ročište o nagodbi stiglo je nekoliko stotina predstavnika vjerovnika. U pravilu svaki odvjetnik ima više punomoći.

10:06 “Mi smo tu bitku izgubili onoga časa kad je ušao strani kapital. Mi smo kao država pomagali Todoriću. Mi smo devedeset minuta vodili utakmicu i onda je netko došao u zadnji čas i dao gol. Dao Roll-up kredit i preuzima Agrokor, poručio je predsjednik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić.

Više pročitajte OVDJE.

9:50 U Izvanrednoj upravi Agrokora kažu kako je teško procijeniti koliko će se zaista vjerovnika pojaviti na ročištu. Mnogi od njih su punomoć dali odvjetničkim društvima. Očekuju ih između 1000 i maksimalno 1500. 

9:37 “Proces nagodbe nije kontaminiran, dapače, ovo je povijesna odluka, ovo je odluka desteljeća”, kazao je ministar Lovro Kuščević, koji smatra da je napravljen dobar posao.

9:30 Dvorana Košarkaškog centra Draženplan Bi plabn C, ali vjerujem da će nagodba biti postignuta i da oni neće biti aktivirani”, kazao je. Petrović se polako puni, registracija vjerovnika još traje. Mediji upravo pušteni u dvoranu. 

8:55 Predstavnicu dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora i prokuristicu Kraša Maricu Vidaković novinari su pitali očekuje li da će se nagodba izglasati do kraja dana i koji su uvjeti da bi digla ruku za nagodbu, odgovorila je: “Ono što se trebalo dogoditi – već se dogodilo. Mi smo svoj dio ispregovarali. Prema tome danas je samo tehničko glasovanje.

Upitana znači li to da je stvar već riješena, kratko je odgovorila je: “Da.” Više čitajte OVDJE.

8:47 Kako javlja naš reporter Domagoj Novokmet, u  dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović za sada se okupilo stotinjak predstavnika vjerovnika.

8:45 Današnje ročište kratko su komentirali i ministri uoči sjednice užeg kabineta Vlade. Ministar graditeljstva Predrag Štromar vjeruje da će nagodba biti izglasana jer je to potrebno hrvatskom gospodarstvu. Ministar državne imovine Goran Marić je na pitanje očekuje li da će nagodba biti izglasana samo kratko u porazu poručio: “Nisam čovjek od očekivanja”. Više čitatje OVDJE.

Todorićev odvjetnik: I danas ćemo pokušati osporiti nagodbu

8:22 “Naš je stav da ova nagodba neće opstati i mi ćemo je i danas pokušati osporiti”, kazao je u Novom danu član međunarodnog odvjetničkog tima Ivice Todorića Veljko Tomanović. Više čitajte OVDJE.

8:17 “Ja se nadam da će se postići većina, znači 67 posto i da će nagodba ići”, kazao je jutros pred zgradom Vlade potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić. Smatra da proces nije kontaminiran: “Mislim da nije kontaminiran, dovoljno o tome govori to da nagodba ide dalje.”

8:10 S obzirom na velik broj, Trgovački sud je za registraciju predvidio oko dva sata. Nakon toga, ako bude sve po planu, glasovat će se o tome mogu li ili ne mogu osporeni vjerovnici imati pravo glasa. U trećoj fazi bi se trebalo glasati o samoj nagodbi.

Kako javlja naš reporter Domagoj Novokmet, za sada je teško reći koliko se vjerovnika okupilo s obzirom da je moguće da jedan odvjetnik zastupa više vjerovnika.

N1

8:00 Počelo je ročište.

N1

Peruško: Nagodba će uspjeti

U intervujuu za N1 izvanredni povjerenik Fabris Peruško rekao je da očekuje kako će danas nagodba uspjeti, no za svaki slučaj je dvorana zakupljena na više dana, a Trgovački sud je zakazao ročišta za 05.07. ili 06.07.

“Očekujemo da se odazove što veći broj vjerovnika, potreban broj vjerovnika je 67 posto, što je izuzetno velik broj. Zbog toga još jednom pozivam sve vjerovnike da se odazovu, gasaju za nagodbu kako bi se mogla potvrditi u zakonskom roku do 10.07. Ako uspijemo izglasati nagodbu, nakon toga ćemo morati proći kroz period potvrde rješenja i period u kojem ćemo morati implementirati nagodbu. Rok za žalbu trajat će neka tri mjeseca, implementacija još tri, govorimo o još nekih šest mjeseci trajanja izvanredne uprave”, izjavio je Peruško za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.