'Pozdrav 'Slava Ukrajini' nema nacionalističke konotacije'

Vijesti 10. srp 201816:58 > 17:05
N1 Hrvatska

Jaroslav Simonov, otpravnik poslova u veleposlanstvu Ukrajine u Hrvatskoj, objasnio je u studiju N1 što znači pozdrav "Slava Ukrajini" koju su u snimci izrekli Ognjen Vukojević i Domagoj Vida. Vida je zbog snimke od Fife upozoren, a Vukojević kažnjen s 15.000 švicarskih franaka te je razriješen i svoje dužnosti u stožeru reprezentacije.

Što znači pozdrav “Slava Ukrajini” i ima li on nacionalističke konotacije? 

“Slava Ukrajini” bi se prevelo kao “Živjela Ukrajina” i nema nacionalističke konotacije. U njemu nema niti političke poruke niti negativne konotacije. S druge strane, kao što su rekli i sjajni nogometaši Hrvatske koji su igrali u Ukrajini ,oni su htjeli na taj način pozdraviti kolege koji nisu uspjeli ući na svjetsko prvenstvo.

To je bio pozdrav ukrajinske nezavisne države s početka 20. stoljeća. Nema povijesne konotacije koja bi stvorila negativnu percepciju ili bi bila dvojako prihvaćena. Običan pozdrav koji nema političke konotacije.

Je li govorenje takvog pozdrava trenutno u Rusiji direktna provokacija?

Rusija i njihovi mediji su od toga pozdrava igrača stvorili provokaciju. Oni su stvorili percepciju da je to ružno, odnosno pozdrav nacionalista ili fašista. To je razumljivo, jer su nam Rusi nezakonito oduzeli Krim i donijeli rat u našu zemlju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.