"Ne vjerujem da će 3. maj opstati, radi se o svjesnoj žrtvi"

Vijesti 05. ruj 201815:25 > 15:34
N1 Hrvatska

Kolumnist Novog lista Branko Mijić u razgovoru s našim Rankom Stojancem rekao je kako se od stanja u hrvatskim brodogradilištima ne može amnestirati lokalnu regionalnu, ali ni državnu vlast.

“Najveća žrtva ove priče je 3. maj i radnici 3. maja”, rekao je Mijić objašnjavajući da je zbog političke odluke SDP-a prije šest godina brodgradilišni div usisan od manjeg brodogradilišta – Uljanika.

“To bi bilo kao da Primorac iz Stobreča kupi Hajduk iz Splita”, pojasnio je. 

Trebala bi se i riječka politika zapitati što je radila, odnosno što nije radila, kaže Mijić upozoravajući da najviše sada protestiraju oni koji su “držali ljestve” kad se radilo o Viktoru Lencu.

Na pitanje što bi Zlatko Komadina i Vojko Obersnel sada trebali raditi, Mijić je rekao da ne zna zašto se toliko inzistiralo da radnici u Rijeci ne izađu na ulice. On smatra da su upravo oni, župan i gradonačelnik trebali biti na čelu kolone koja protestira protiv upropaštavanja riječkog brodogradilišta.

U Puli bi, kaže Mijić, Ivanu Jakovčiću trebali dići spomenik, umjesto pljuvati po njemu.

“Radi se o tome da su neki političari smišljeno radili u korist svoje lokalne uprave, mjesta i tvrtki, a neki drugi nisu radili ništa pa je 3. maj došao u stanje u kojem jest. Riječka politika nije radila svoje posao i sjetili su se Uljanika tek kad je došlo do ovog stanja”, pojašnjava, upozoravajući da ni sindikati Uljanika nisu rekli da se 3. maju vrati novac koji su posudili.

“Novi Agrokor posluje dalje, samo su drugi vlasnici. Ne vjerujem da će 3. maj opstati. Mislim da se radi o svjesnoj žrtvi. Kao da je nekome stalo da 33. maj prestane postojati”, govori Mijić.

DORH i policija su davno trebali ući u 3. maj jer politika je sve znala, govori.

Od četiri hrvatska brodogradilišta opstat će jedno ili dva, smatra Mijić, dodajući da je programirana propast 3. maja konačni čavao u lijes Rijeke kao industrijskog grada. Za to krivi one koji su vodili grad i politiku koja je vodila grad u krivom smjeru.

“Možemo sanjati o turizmu koliko hoćemo, ali taj turizam ovdje traje tri mjeseca”, upozorava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.