"Liječničko povjerenstvo odobrilo Merčepu pravo na terapiju"

Vijesti 12. ruj 201818:11 > 18:28
Podijeli:
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL

N1 je Ministarstvo hrvatskih branitelja upitao da kau na koji je način i po kojoj osnovi ministarstvo pomoglo u osiguravanju liječenja u toplicama za Tomislava Merčepa.

N1 je Ministarstvo hrvatskih branitelja upitao da kau na koji je način i po kojoj osnovi ministarstvo pomoglo u osiguravanju liječenja u toplicama za Tomislava Merčepa.

VEZANE VIJESTI

 Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

“Pravo na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju propisano je člankom 25. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN 121/17: u daljem tekst Zakon), a mogu ga ostvariti hrvatski branitelji iz Domovinskog rata kojima su rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti odnosno pojava bolesti posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, u slučajevima ako im je rehabilitacija potrebna radi poboljšanja zdravstvenog stanja.

Zahtjevi za bolničku medicinsku rehabilitaciju zaprimaju se u Ministarstvu hrvatskih branitelja na propisanom obrascu.

Uvjeti i način ostvarivanja prava na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju propisani su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata (NN 68/14) i Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koja nisu utvrđena kao standard iz obveznog zdravstvenog osiguranja (NN 46/15).

Nakon zaprimanja zahtjeva i ispunjavanja uvjeta iz Zakona i gore navedenih pravilnika Liječničko povjerenstvo za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije razmatra zaprimljene zahtjeve za medicinsku rehabilitaciju te kada je zatraženo liječenje medicinski opravdano daje prijedlog za odobravanje liječenja te upućivanje u određenu zdravstvenu ustanovu s kojom Ministarstvo hrvatskih branitelja sklapa ugovore za pružanje usluge bolničke medicinske rehabilitacije. Ministarstvo hrvatskih branitelja sklapa ugovore sa specijalnim bolnicama za medicinsku rehabilitaciju za sljedeće bolesti ili stanja: kraniocerebralne ozljede i bolesti te ozljede i bolesti kralježnice, kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti, ozljede lokomotornog sustava te usluge medicinske rehabilitacije HRVI iz Domovinskog rata s amputacijom udova.

Liječenje gospodina Tomislava Merčepa odobreno je Odlukom o financiranju troškova bolničke medicinske rehabilitacije KLASA: 501-06/18-01/19, URBROJ: 522-08-18-9 od 13. srpnja ove godine, a temeljem suglasnosti Liječničkog povjerenstva za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije koje je na temelju zaprimljenog zahtjeva i medicinske dokumentacije dalo preporuku za liječenje u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Kao što je već ranije navedeno, hrvatski branitelji zahtjeve podnose Ministarstvu hrvatskih branitelja, a nakon odobravanja zahtjeva odnosno dobivanja potrebne suglasnosti za liječenje odluke se dostavljaju izravno podnositeljima zahtjeva. U konkretnom slučaju gospodinu Tomislavu Merčepu u ustanovi u kojoj izdržava zatvorsku kaznu. Podnositelji zahtjeva u okviru zatvorskog sustava, koji je u nadležnosti Ministarstva pravosuđa, dobivaju potrebne suglasnosti za liječenjem izvan zatvorskog sustava, ako za potrebno liječenje ne postoje uvjeti u tijelima zatvorskog sustava. Ministarstvo hrvatskih branitelja nema nadležnost niti utjecaj na donošenje odluka i/ili uvjeta pod kojima se zatvorenicima odobrava boravak izvan zatvorskog sustava.

Moramo napomenuti da ovo nije jedini zahtjev za odobravanjem bolničkog liječenja medicinskom rehabilitacijom koji je Ministarstvu upućen od strane hrvatskih branitelja koji se nalaze na odsluženju zatvorske kazne. U 2017. godini Ministarstvo je zaprimilo i odobrilo pet zahtjeva za bolničko liječenje hrvatskih branitelja koji se nalaze na odsluženju zatvorske kazne, a u 2018. godini njih pet (uključujući i zahtjev gospodina Merčepa). Od navedenog broja tri hrvatska branitelja već su koristila uslugu liječenja u ovoj godini, a dvoje još čeka potrebne suglasnosti Ministarstva pravosuđa i slobodne termine za liječenje u zdravstvenim ustanovama.

Još jednom napominjemo da se u Ministarstvu hrvatskih branitelja zahtjevi za liječenjem odobravaju ako su ispunjeni uvjeti iz Zakona i ranije navedenih pravilnika, a temeljem mišljenja Liječničkog povjerenstva za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije koje odluke donosi nakon razmatranja zaprimljene medicinske dokumentacije”, stoji u odgovoru ministarstva za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.