Komunalni redari moći će kažnjavati zbog otpada

Vijesti 27. ruj 201821:18 > 21:24
N1/Ilustracija

Vlada je utvrdila prijedlog izmjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom, kojemu je cilj ubrzati zatvaranje neusklađenih odlagališta kako bi se ispunile obveze prema EU.

Značajna novost je povećanje ovlasti komunalnih redara koji će ubuduće moći zatražiti osobnu iskaznicu od osoba koje zateknu u nepropisnom odlaganju otpada.

VEZANA VIJEST

Resorno ministarstvo time namjerava stati na kraj onima koje se zatekne s otpadom na divljim odlagalištima, a komunalne redare koji ih opomenu jednostavno ignoriraju i nastave svojim putem.

Komunalni redari u takvim će slučajevima ubuduće moći zatražiti pomoć policije, slično kao kontrolori u javnom prijevozu. U Ministarstvu energetike i zaštite okoliša objašnjavaju kako je divljim odlagalištima teško stati na kraj jer se, i kada ih očiste, dogodi da se već sutradan nastavlja odlaganje otpada kao da se ništa nije dogodilo.

Zbog toga su odlučili zatražiti suradnju lokalne zajednice, čiji će komunalni redari nadgledati takva odlagališta, nalagati uklanjanje otpada, pisati kazne i prekršajne naloge. Visinu kazni za divlje odlaganje propisat će lokalne jedinice, piše Večernji.hr

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.