Nije prikupljen dovoljan broj potpisa za dva referenduma?

Vijesti 10. lis 201821:09 > 21:14
Izvor: Ivica Galovic/PIXSELL

Jutarnji list objavio je kako je neslužbeno doznao da građanske inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" nemaju dovoljno valjanih potpisa za raspisivanje državnih referenduma.

Građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”, kako Jutarnji list piše, navodno nisu prikupile dovoljno potpisa za referendumska pitanja o ukidanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, te promjeni izbornog zakonodavstva.

VEZANA VIJEST

Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT), kojoj je bila povjerena provjera potpisa, doznaje neslužbeno taj list, pronašla je navodno brojne nepravilnosti i utvrdila da ni jedna referendumska inicijativa na kraju nije dala najmanje 374.740 valjanih potpisa, koliko je bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma.

Pronađen je, navodi Jutarnji, popriličan broj nevaljanih potpisa, na nekim potpisnim listama provjerom osobnog identifikacijskog broja (OIB) utvrđene su umrle osobe, kao i državljani drugih zemalja, posebno onih iz Bosne i Hercegovine, a kopirale su se i potpisne liste s prošlog referenduma o braku, navodi Jutarnji u sutrašnjem izdanju.

Po objavi ovih napisa oglasio se ministar uprave Lovro Kuščević.

“O ovim spekulacijama nemam nikakvih saznanja i jedino što je za mene mjerodavno jest izvješće Povjerenstva, a ono još uvijek radi na provjeri prikupljenih potpisa za sva tri referendumska pitanja”, rekao je Kuščević za Dnevnik.hr.

Dodao je da očekuje da će početkom idućeg tjedna dobiti službeni izvještaj Povjerenstva te da će o tome izvijestiti i podnositelje referendumske inicijative i cijelu javnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.