Tko je bio u avionu? Ide onaj tko odredi, a određujem ja

Vijesti 17. stu 201810:57 > 11:18
N1

Premijer Plenković zajedno s nekoliko ministara bio je na Interliberu, tamo je odgovarao i na pitanja o službenom posjetu mađarskog premijera Orbana Hrvatskoj. No, pitanje o korištenju Vladinog aviona za putovanje na kongres Europske pučke stranke izazvalo premijerovu reakciju.

Plenković je rekao da se zadnji put s Orbanom sastao prije desetak dana te da će doći na sastanak premijera Srednjoeuropske inicijative 3. i 4. prosinca u Zagrebu.  “Želim da unaprijedimo odnose s Mađarskom, to je nama važna susjedna zemlja. Bez obzira na otvorena pitanja moramo tražiti kanale teme koje nas povezuju”, rekao je. 

Dodao je da je INA jedina prava tema koja je zakomplicirala odnose Hrvatske i Mađarske. “Te komplikacije traju više od deset godina. Imamo strategiju, cilj i na tome radimo”, poručio je premijer.

Komentirao je i današnji odlazak Milorada Pupovca u Vukovar.

“Čuli smo se sinoć, obavijestio me o odluci koju je donio. To je njegova odluka, kao što sam govorio sve ovo vrijeme. Moj stav je jasan da se žrtvama treba pokloniti i odati pijetet i poštovanje. Kao čelnik SDSS-a odabrao je otići danas, dobro je da ide u Vukovar. Mi ćemo kao Vlada otići sutra, a dio će ići u Škabrnju”, poručio je.

Plenković i dalje tvrdi da nije bilo nikakvog sukoba interesa u korištenju Vladinog zrakoplova za odlazak u Finsku, gdje su on i delegacija među ostalim sudjelovali i na kongresu europskih pučana

“Nema nikakvoga sukoba interesa. Nije postupak pokrenut, nešto je otvoreno, vidjet ćemo što će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pitati Vladu. Dok sam predsjednik Vlade, gdje god jesam, uvijek nastupam u toj funkciji. Tako sam bio pozvan u Finsku na bilateralni susret s finskim premijerom. Što se tiče kongresa EPP-a, tamo sam pozvan i sudjelovao kao i drugi premijeri iz stranaka EPP-a kao premijera. Tamo idem normalno, službenim zrakoplovom. Tko je bio u avionu, ide onaj tko odredi, a određujem ja”, rekao je premijer.

Na novinarsko pitanje zašto je onda avionom putovao i ministar uprave Kuščević koji ne predstavlja Hrvatsku na razini međunarodnih odnosa, premijer je burno reagirao

“Tko će odrediti tko treba bit na kojem sastanku… Ja određujem. Kakav sukob interesa? Kako Vi doživljavate sukob interesa? Baš me interesira. Tko je u kojem sukobu? Ja kao predsjednik Vlade određujem tko ide na koje putovanje sa mnom. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.