Komunalna naknada od 1. siječnja i do 30 posto veća

Vijesti 04. pro 201813:39 > 13:44
Ilustracija

Od 1. siječnja Pozivajući se na novi Zakon o komunalnom gospodarstvu, lokalna vlast ‘počastit’ će vlasnike i korisnike stanova i poslovnih prostora stotinjak kuna većim godišnjim računima.

Osijek, Karlovac, Varaždin, Koprivnica, Prelog, Mursko Središće… To su samo neki od gradova i općina u kojima od 1. siječnja 2019. poskupljuje komunalna naknada, i to od desetak do 30 posto. Pravdajući se da se vrijednost boda za obračun nije mijenjala godinama, a ulaganja u komunalnu infrastrukturu poput javnih površina i rasvjete iz godine u godinu rastu, gradska vijeća ovih su dana izglasala povećanje vrijednosti boda za obračun te naknade koju plaćaju vlasnici ili korisnici stambenog, poslovnog, garažnog i građevinskog prostora.

U Osijeku je koeficijent povećan s 58 na 70 lipa po četvornome metru, što za prosječni stan od 60 kvadrata u središtu grada znači sedamdesetak kuna godišnje više nego dosad, piše Večernji list.

U Varaždinu naknada raste za 25 posto, a oporbeni SDP upozorava da novca u proračunu ima pa nema potrebe građane opteretiti s više od osam milijuna kuna.

U Udruzi gradova kažu da je komunalna naknada strogo namjenski prihod koji služi građenju i održavanju komunalne infrastrukture, a vrijednost boda za obračun mijenja se u prosjeku jednom u deset godina. Prema novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu, kažu, polazišnu osnovu za određivanje vrijednosti boda čini procjena troškova održavanja komunalne infrastrukture.

Hrvatska udruga poslodavaca, međutim, ne misli tako.

“S obzirom na vrlo nisku razinu konkurentnosti i zabrinjavajućeg zaostajanja Hrvatske za većinom zemalja EU, odgovornost jedinica lokalne samouprave je stvoriti maksimalno poticajne i održive uvjete života i poslovanja, koje pozitivno utječu na smanjenje iseljavanja, koje je sada već kritično. Najavljeno podizanje komunalne naknade stoga držimo suprotnim interesima društva i gospodarstva, a osobito je zabrinjavajuća puna autonomija jedinica lokalne uprave i samouprave pri podizanju troškova života i poslovanja jer ne postoji zakonsko ograničenje visine komunalne naknade”, kažu u HUP-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram