Nakon 37 sati rasprave izglasan Zakon o financiranju političkih aktivnosti

Vijesti 22. ožu 201915:43 > 23. ožu 2019 08:24
Podijeli:
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

Oporba predvođena Mostom 37 sati je raspravljala o podnesenim amandmanima na prijedlog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Tvrde da je cilj brzog donošenja zakona omogućavanje HDZ-u da u kampanji za izbore za Europski parlament utroši 4 umjesto milijun i pol kuna.

Zakon su kolokvijalno nazvali “Lex šuška”. Nakon što je svih 911 amandmana raspravljeno u sabornicu su stigli zastupnici vladajuće koalicije, glasali protiv svih amandmana Mosta i nakon toga jednoglasno s 81 glasom za izglasali zakon. 

Nakon toga nastavilo se glasanje i o ostalim raspravljenim točkama dnevnog reda što je potrajalo do 00:35. Sabor sjednicu nastavlja u srijedu. 

Premijer Plenković došao je u petak oko 23 sata u Sabor komentirati kreditni rejting Hrvatske pa je iskoristio priliku da da podršku zastupnicima HDZ-a. 

“Budući da je dinamika zbivanja velika zadnjih dana došli smo večeras izraziti solidarnost sa zastupnicima koji će večeras glasovati o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti”. Ističe da je iznos od 1,5 milijuna kuna ispod svih minimuma da se javnost osvjesti što su europski  izbori i teme, mislim da s time radimo ispravak velike nepravde koja je postojala sve vrijeme.

Most je tijekom rasprave isticao da vladajući forsiraju glasanje što prije kako bi zakon stupio na snagu prije nego predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspiše izbore za Europski parlament.

Kazali su da to potkrepljuje i činjenica kako je prijedlog Odbora za zakonodavstvo da zakon stupi na snagu dan nakon objave u Narodnim novinama, a ne nakon uobičajenih osam dana.

Nakon cjelonoćne rasprave od jutra su se tražile stanke i zvalo Državnu inspekciju u Sabor.

Mostovci su ustrajni u tvrdnji da Vlada predloženim zakonom još više otežava referendumsko izjašnjavanje, da si HDZ podizanjem naknada za lokalne vijećnike, odnosno propisivanjem najmanjeg iznosa za njih, nastoji osigurati dodatna sredstva. 

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić otišao je korak dalje i ustvrdio da je HDZ-u zakon potreban isključivo da bi legalizirali svoje crne fondove.

Izvor : Patrik Macek/PIXSELL

Šef SDP-ovog kluba Arsen Bauk podsjetio je da se prema preporukama Venecijanske komisije ne bi smjela mijenjati izborna pravila u izbornoj godini, a ovdje se zakon planira donijeti “nekoliko sati prije raspisivanja izbora”.

I izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković za N1 upozorila je da zakon jako utječe na to kako će se novac trošiti u kampanji i apelirala da se odgodi njegovo izglasavanje. Najviše ju brine što će Pravilnik o financiranju donijeti ministar financija usred kampanje i bez javne rasprave.

Čelnik Mosta Božo Petrov pozvao je predsjednicu Grabar Kitarović da danas raspiše izbore za Europski parlamenti tako prekine “cirkus i sramotu”.

Šef Kluba zastupnika HDZ-a  Branko Bačić odbacio je sve optužbe oporbe. Dodaje i da nema 911 različitih amandmana, nego je istih 75 amandmana svaki zastupnik Mosta reciklirao 12 puta.

Odbacio je tvrdnje oko dizanja limita za donacije i kaže kako je rješenje od četiri milijuna kuna za kampanju za europske izbore SDP-ovo rješenje koje je HDZ prihvatio.

Ističe i da mogu mijenjati zakon jer preporuka Venecijanske komisije jest ne mijenjati u izbornom razdoblju izborna pravila, a s ovim prijedlogom “pravila se ne mijenjaju jer sve ostaje kao što je bilo prije.”

Ranije večeras, oko 20 sati ispred zgrade Sabora 20-tak članova i simpatizera Mosta došlo je dati potporu zastupnicima Mosta. Okupljene su nakratko došli pozdraviti predsjednik Mosta Božo Petrov i zastupnici Marko Sladoljev i Sonja Čikotić, a njihov dolazak popraćen je pljeskom i uzvicima odobravanja njihovih simpatizera.

Nakon što su im obećali da će ‘u svojoj borbi izdržati do kraja’, zastupnici Mosta su se vratili u sabornicu i nastavili braniti preostalih 100-tinjak amandmana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram