Sindikalna inicijativa potpise u Sabor najvjerojatnije donosi krajem svibnja

Vijesti 17. svi 201914:14 > 14:19
N1

Iz sindikalne inicijative "67 je previše" najavljuju da će za desetak dana znati službeni broj prikupljenih potpisa za referendum o mirovinskoj reformi, koje u Hrvatski sabor planiraju donijeti krajem svibnja, te poručuju da ne pristaju na prijedlog potpredsjednika Vlade Predraga Štromara da se bez referenduma izmjene uvjeti za odlazak u mirovinu.

Liste s potpisima još uvijek stižu iz svih županija u središnjicu inicijative u Zagrebu, gdje se kontroliraju. Tek nakon završetka kontrole objavit ćemo broj potpisa koji će biti predani u Sabor, vjerojatno u tjednu iza 26. svibnja, rekla je Hini Mirela Bojić, nacionalna koordinatorica inicijative “67 je previše”.

VEZANA VIJEST

 Za raspisivanje referenduma o izmjenama uvjeta za odlazak u punu mirovinu trebalo je prikupiti najmanje 373.568 potpisa, a po neslužbenim podacima sindikata dosad su prebrojali gotovo 700.000 potpisa. Referendumska pitanja odnose se na vraćanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina i smanjenje penalizacije za prijevremenu mirovinu.

“Plan je da se potpisi u Sabor predaju u tjednu nakon euroizbora, a onda će Sabor u svojoj proceduri odlučivati o kontroli potpisa i ocjeni ustavnosti referendumskih pitanja”, kaže Boić.

Odlučno odbacuje prijedlog potpredsjednika Vlade Predraga Štromara da se od referenduma odustane radi uštede, te postigne dogovor sa sindikatima o pitanjima zbog kojih su prikupljani potpisi.

“Što se nas tiče, mi od ovoga nećemo odustati. Vlada je imala jako puno vremena, mi smo ih doslovno molili da s nama sjednu za stol i da ne idemo u prikupljanje potpisa. No, u ovom trenutku, kad smo skupili ovoliki broj potpisa, imamo preveliku odgovornost prema građanima i inzistirat ćemo da do referenduma dođe i da se ispoštuje volja građana”, poručuje Bojić.

Smatra da referendumska pitanja ne bi smjela “pasti” na Ustavnom sudu iako, kaže, živimo u Hrvatskoj gdje je sve moguće pa i da Ustavni sud ocijeni da referendumsko pitanje nije u skladu s Ustavom.

“S obzirom na to na koji smo način pisali pitanje, što ustavni stručnjaci sa svih strana ovih dana govore, uvjerena sam da Ustavni sud gotovo da nema manevarskog prostora, osim ako to ne bude njihova oportunistička politička odluka na koje smo, nažalost, u zadnje vrijeme navikli”, ističe Bojić.

Članovi inicijative održavanje referenduma očekuju početkom rujna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook | Instagram