HDZ ne planira pregovarati sa sindikatima, a ni oni to ne žele

Vijesti 17. svi 201907:29 > 12:54
Marko Lukunic/PIXSELL

Iako su podršku mirovinskoj reformi povukli svi značajniji koalicijski partneri, u vrhu Vlade i dalje ne odustaju od tumačenja da je ona nužna.

Na najnovije ideje iz HNS-a da se, umjesto raspisivanja referenduma, sjedne za stol sa sindikatima i dogovore zakonske izmjene na tragu referendumskih pitanja inicijative ’67 je previše’, iz HDZ-a uzvraćaju da im koalicijski partneri takav plan ni jednom riječju nisu spomenuli.

“Za nas je mjerodavan stav koji su HNS-ovi ministri izrazili kada su na Vladi digli ruku za ovakvu mirovinsku reformu, što su i njihovi zastupnici potvrdili glasanjem u Saboru”, poručuju iz Vlade.

Iz HDZ-a su još početkom tjedna, kada je postalo jasno da su sindikati uvelike premašili broj potpisa potreban za raspisivanje referenduma, poručivali da poštuju i ovu i svaku drugu referendumsku inicijativu, no za razliku od početnih najava da se ovoga puta zbog velikog broja potpisa neće ići u minucioznu provjeru svakog potpisa, sada je najavljeno da će se ipak provjeravati svaki potpis, sve dok se ne dođe do brojke od 373.568 potpisa, koliki je zakonski minimum. 

VEZANE VIJESTI

Osim toga, HDZ-ovi ministri poručuju da bi referendumsko pitanje trebalo poslati i Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, što će reći da proceduru planiraju otegnuti koliko god je to moguće, piše Večernji list.

HDZ je, dakle, odabrao pristup da čitavu stvar prepuste saborskoj proceduri, a u tome im pomaže i stav sindikata, kojima ideja o zakonskim izmjenama koje bi referendum učinile bespredmetnim nije prihvatljiva. Osim što inzistiraju na provođenju referenduma, za što su i skupili potpise, sindikati najavljuju i to da sami ne namjeravaju ni najmanje kalkulirati s tajmingom predaje potpisa Saboru. To će, kažu, učiniti istog trena kada pročiste liste i odbace potpise koji su očito nevaljali, poput onih na kojima u OIB-u nedostaje znamenki i sl..

U međuvremenu se suočavaju i s pritiskom dijela ustavnih stručnjaka koji smatraju da bi ovakvo referendumsko pitanje morao srušiti Ustavni sud. Riječka profesorica Sanja Barić smatra tako da je riječ o pitanju o kojem se ne bi smjelo odlučivati na referendumu jer ima izrazite financijske posljedice i moglo bi u pitanje dovesti održivost državnog proračuna, dok Branko Smerdel i Mato Palić drže da je pitanje pogodno za referendum. Iz sindikata poručuju da im je dosta stručnjaka koji paze na državne financije, ali ne i na pravo naroda na neposredno izjašnjavanje.

 N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram