Premijer ne otkriva tko je hrvatski kandidat za europskog povjerenika

Vijesti 17. kol 201919:08 > 19:17
Pixabay

Premijer Plenković ima osam dana da na stol predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen mora poslati ime hrvatskog kandidata za povjerenika u Europskoj komisiji. Hrvatska među zadnjima šalje prijedlog, je li Plenković odlučio i hoće li nas izbor iznenaditi?

Jedva da je predahnuo od rekonstrukcije Vlade, a pred njim su nove kadrovske križaljke. No, za razliku od ministara, izbor europskog povjerenika najavljuje sa smješkom za sljedeći tjedan.

Odluka ipak nije laka, a čini se da je premijer još nije donio, ili barem prelomio, jer ime nasljednika Nevena Mimice ne curi, ni službeno ni neslužbeno. Riječ je o visokoj briselskoj funkciji, a još nedavno kalkuliralo se s imenom predsjednice Republike. Ima li u HDZ-u kadra takvog kalibra?

“U HDZ-u ima ljudi, pitanje je ima li Plenković te ljude. Vidimo da su unutar HDZ-a dosta veliki sukobi i Plenković sasvim sigurno ne želi poslati nekoga tko bi potencijalno bio puno kvalitetniji kadar ako nije sasvim, stopostotno, lojalan upravo njemu”, mišljenja je Dario Čepo, docent na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Svojedobno su se spominjali Davor Božinović i Zdravko Marić, no postavivši ih za potpredsjednike Vlade Plenković je tu mogućnost, čini se, otklonio. Mnogi spominju europsku zastupnicu Dubravku Šuicu kao logično rješenje, spoj iskustva i lojalnosti, a prednost joj je i spol.

“Velik poticaj dolazi od predsjednice Komisije Ursule von der Leyen da bude ravnopravnost u Komisiji, ravnopravnost spolova i Hrvatska će sigurno dobiti bolji resor ili joj se obećava bolji resor ako izabere ženu”, pojašnjava Tomislav Krasnec, dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa. 

“Dubravka Šuica je iskusna u europskim pitanjima, dugogodišnja je HDZ-ova političarka, bila je zastupnica, ponovno je izabrana i čini mi se kako od svih koji se spominju najbolje stoji”, smatra Čepo.

SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan svojedobno je predlagala da svaka zemlja predloži i ženu i muškarca kao kandidate pa da se na taj način izbjegne diskriminacija. Smatra da je posao u Komisiji dosta drugačiji od onog parlamentarnog.

“U svakom slučaju to bi trebala biti osoba koja ima iskustva u izvršnoj vlasti. Iako često zastupnici idu za povjerenike, uglavnom su to osobe koje su prethodno imale nekog izvršnog iskustva. Ovo što premijer čeka zadnji tren vuče na zaključak da nije siguran koga bi predložio, da ima osobu za koju bi stavio ruku u vatru”, smatra Borzan.

Kandidat mora biti top kalibra i jer Hrvatska cilja na resor regionalnog razvoja, koji upravlja s 35 posto proračuna Europske unije.

“Mislim da bi se tu sada stvari mogle poklopiti jer Ursula von der Leyen želi to mjesto dati nekome iz srednje i istočne Europe kao signal da kohezija ide dalje, da je važna njezinoj Komisiji, iako se proračun smanjio. A Plenković realno ima dosta kredita kod nove predsjednice Europske komisije”, analizira Krasnec.

Plenković, koji je uvijek među prvima u europskim pitanjima, sada čeka zadnji trenutak. Već 17 zemalja predložilo je kandidate, a rok istječe za osam dana. Hoće li premijer zaigrati na poznato lice, ili će nas baš kao i u Vladi iznenaditi nekim novim licima, doznat ćemo uskoro.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.