Kombinacija nape i plinskog bojlera u kombinaciji s PVC stolarijom vrlo opasna

Vijesti 10. lis 201910:45 > 10:50
Patrik Macek/PIXSELL (ilustracija)

"Spriječimo trovanje ugljičnim monoksidom u svom domu" kampanja je o osvještavanju o opasnosti koju provode PUZ, Gradska plinara Zagreb i Dimnjačarske obrtničke zadruge. U Zagrebu atmosferske bojlera koristi 80 tisuća potrošača. Prije nekoliko tjedna počelo je slanje dopisa i informativnih letaka korisnicima atmosferskih bojlera, a nastavit će se postavljanjem naljepnica s upozorenjem što će raditi dimnjačari i monteri.

Zašto dolazi do trovanja, objasnio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska! HRT-aDubravko Duvančić, rukovoditelj Službe tehničke podrške:

“Atmosferski bojler je uređaj koji zrak za izgaranje uzima iz prostora u kojemu je smješten, a dimni plinovi izlaze kroz dimnjak. Kako zrak za izgaranje bojler uzima iz prostorije, kod bilo kakvog poremećaja u sustavu dobave zraka (rada kuhinjske nape, ventilatora, ugrađene PVC stolarije i sl.) vrlo lako može doći do povrata dimnih plinova i podtlaka.”

Napomenuo je da se zadnjih 20 godina atmosferski bojleri prodaju kao zamjena za postojeće, a u novogradnjama se sada ugrađuju isključivo kondenzacijske bojlere. Od 2000. godine su se ugrađivali tzv. turbo bojleri koji imaju zatvorenu komoru izgaranja a koji su potpuno sigurni za uporabu jer nemaju doticaja sa zrakom u prostoru jer uzimaju zrak izvana i šalju dimni van.

Akcija je preventivnog karaktera, cilj je osvijestiti građane i spriječiti trovanja te objasniti i potaknuti korisnike da ugrade kondenzacijske bojlere koji su puno sigurnije za uporabu.

Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge je napomenuo kako se problem stvara u višestambenim zgradama gdje je više korisnika spojeno na jedan dimnjak.

– Kada se pokvari jedan bojler, svi zajedno moraju ući u sanaciju dimnjaka i promijeniti svih bojlera po vertikali pošto je nemoguće samo jedan bojler priključiti na zajednički sustav – izjavio je.

Napa, plin, PVC stolarija mogu biti opasni po život

– Vrlo je važno onemogućiti da prisilna ventilacija i bojler rade u isto vrijeme – poručio je Zrinski i objasnio kako je kuhinjska napa najčešći uzrok povrata dimnih plinova i trovanja ugljičnim monoksidom, stoga ona ne smije biti montirana u stanu u kojemu je ugrađen atmosferski bojler jer njezino djelovanje utječe na stvaranje podtlaka u stanu, odnosno povrat dimnih plinova iz bojlera i dimnjaka. Također se ne smije koristiti ventilator u kupaonici jer svojim radom i on vrlo brzo stvara podtlak u prostoriji.

Ako je u stanu ugrađena PVC stolarija, na vanjskom zidu moraju biti ventilacijski otvori u gornjem i donjem dijelu zida. Kako PVC stolarija ima stopostotno brtvljenje, nakon kraćeg vremena se potroši zrak u stanu te dolazi do podtlaka i mogućeg povrata dimnih plinova.

Apel stanodavcima

– Od 10 trovanja 9 se događa u stanovima u najmu gdje obično borave korisnici koji nemaju kulture uporabe plina – najčešće studenti iz Dalmacije, Istre, Like, stoga je poseban apel stanodavcima da obavezno zamjene svoje stare atmosferske bojlere s novim kondenzacijskim – poručio je Dubravko Duvančić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.