Vilim Ribić: Vlada ima do srijede da kaže što misli

Vijesti 14. lis 201913:37 > 13:50
N1

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić je danas tijekom konferencije za medije komentirao najave štrajka u sektoru visokog obrazovanja.

Vilim Ribić rekao je kako će, ako ne bude dogovora s Vladom, i sindikat znanosti stupiti u štrajk.

“Rekli smo da je korektno dati Vladi priliku da možda prihvati naše zahtjeve. Mirenje je proceduralna korektnost u koju puno ne vjerujem.

Ali 48 sati je dovoljno da kažu što misle. Ako ne bude dogovora, onda u srijedu mi najavljujemo štrajk.”

“Stvari su promjenjive, mijenjaju se okolnosti, spoznaje, sve to skupa moramo uzeti u obzir,” rekao je Ribić tijekom konferencije za medije.

VEZANE VIJESTI

Referirao se i na komentar glasnogovornika Vlade Marka Milića koji je uputio pisani odgovor prosvjetnim sindikatima koji su u štrajku i koji traže obnovu dijaloga.

“Vlada treba biti ponizna, argumentirana i treba govoriti istinu. Mi smo iz priopćenja gospodina Milića čuli svakakve stvari.”

“Mi sada govorimo o plaćama, a za plaće nisu dali 3 milijarde kuna. Mi ne tražimo nešto što bi vratilo Republiku Hrvatsku u politiku zaduživanja, nego tražimo ono u okvirima onoga što je Vlada predložila hrvatskom Saboru i što je usvojeno proračunom.”

“Suficit u proračunu je dovoljan za cijeli javni sektor. To je okvir koji si je Vlada sama zadala i u tom okviru se mi krećemo.”

Podsjećamo kako je u petak Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja održao sastanak o potpori štrajku prosvjetara.

“Donijeli smo odluku o štrajku. Otvorit ćemo najavu štrajka i ići ćemo u proces mirenja. Ako taj proces mirenja ne uspije, idemo u štrajk”, rekao je tada za N1 Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.